Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnärskollektiv efterlyser kvinnliga förebilder: "fram med fler starka brudar"

Fram med fler starka brudar.
Det tycker Maria Norén.
På långfredag öppnar en utställning på Kulturkossan på Stenegård. Om kvinnor och starka saker.

Jag hittar Marie Olskims Lusth, Christine Linde, Maria Norén, Karin Li och Alice Nilsson i det stora rummet direkt till höger när man kommer upp för trappan i Kulturkossans lokaler. De är i färd med att hänga tavlor. Eftermiddagsljuset strilar in genom stora fönster. Maria Norén har en hammare i ena handen. Ett glas vatten i det andra. Alice Nilsson ligger i soffan i rummet bredvid och sover. Det har haft ett par minst sagt intensiva dygn.

– Vi har burit bilstolar, målat väggar, hängt tavlor och vikt rader att plastpåsar. Vi har mer eller mindre bott här den senaste tiden, berättar Maria Norén.

Läs också: Manlig norm i fokus i Maria Noréns nya konstprojekt på Stenegård

Superhjältarna har landat heter utställningen som har vernissage på långfredagen och visas fram till i mitten av maj.

De fem konstnärinnorna angår temat med olika grepp.

– Vi inspirerar varandra. Ger varandra djup.

En sjätte konstnärinna, Ebba Skjefstad, som till vardags går estetiska programmet i Hudiksvall är också med.

– Under min uppväxt fanns det så få kvinnliga hjältar. De flesta superhjältar var stora och starka män. Ändå finns det så många hjältar mitt bland oss. En känsla kan vara en superhjälte. Tålamod, till exempel. Att palla göra något 58 gånger till. Eller respekt. Något så starkt och vackert. Det är en känsla värd att lyftas fram, säger Maria Norén.

Läs också: Hjältar och banditer i Järvsö

Utställningen har tagit form trots en stram budget. Maria Norén och Marie Olskims Lusth har skapat utan en enda krona på fickan.

– Vi är så jädrans fattiga just nu. Men vi har bland annat använt 20 miljoner tomma vita plastpåsar. De låg i ett gammalt bageri i Delsbo som jag ärvt. Påsarna hade blivit liggande efter att fel storlek hade beställts. Nu fyller de en funktion här, förklarar Maria och fortsätter:

– I dagens samhälle ska allt alltid förklaras. Konsten behöver inte det. I den får intuitionen råda. Jag vill förändra. Det är det som driver mig.