Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnärer tröttnade på storstaden: "Här i Sandvik har vi gott om plats för våra ateljéer"

Trots att det är i Stockholm som gallerier och konstnärliga nätverk finns, valde mastersstudenterna Jacob Holmberg och Linnea Rygaard att flytta ut på landet i Hälsingland.

Efter fem år på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm fick de två avgångseleverna nog av storstadens trängsel. Det tog ett halvt års sökande, men i vintras hittade de sitt konstnärliga paradis i Sandvik – en liten by, flera mil norr om Tallåsen, Ljusdal.

– Här har vi gott om plats för våra ateljéer och tid att vistas i naturen, säger 26-åriga Linnea Rygaard.

Ingen av dem har några rötter eller andra band till Hälsingland eller ens Norrland. Linnea kommer från Göteborg, Jacob är från Stockholm. De fick bara nog av trängseln, bostadspriserna och krångel med ateljéer.

Den 26 maj öppnar Konsthögskolans examensutställning Collect Yourself på Sergelgatan i centrala Stockholm och de 22 mastersstudenterna har slitit hårt för att få allt klart. Här kommer både Linnea och Jacob att vara på plats vid invigningen.

Samma dag som jag besöker Sandvik, med bara 22 invånare, ska Linnea ta bilen ner till Stockholm för att göra klart sina målningar inför utställningen. Ännu kan hon inte jobba på hemmaplan, den blivande ateljén i en gammal lada måste rätas upp och byggas om för att kunna bli ateljé.

Linnea Rygaard målar tavlor, stora målningar på 2.40 x 2.40 meter som interagerar med rummet. De är uppbyggda av perspektiv och skapar en sorts illusoriska rum. Här anar man inspiration av olika byggnadsdetaljer, till och med från timmerknutar och liknande i det nya boendet.

Även Jacob Holmberg, som arbetar med stora platsspecifika installationer, har hittat en lada att göra i ordning till ateljé. Han ser träet som ett nytt intressant material efter att ha arbetat i bland annat glas och betong. Trots att väggarna i den blivande ateljén är glesa, så finns det han behöver redan på plats. I Sandvik finns både råmaterialet i den egna skogen och kunskapen bland grannar i byn.

Det han ska visa upp är en stor portal, en vägskylt som välkomnar besökare till lilla Sandvik. En sådan som varje stad med självaktning sätter upp vid stadsgränsen.

Skylten är inte bara en gest, de nya invånarna i byn vill verkligen skapa en mötesplats på sitt nya hem med sju olika byggnader. Ett torpställe med stor potential, som det brukar stå i mäklarannonserna.

– Vi vill ge plats för besökande konstnärer och kanske bibliotek och liknande. Hoppas att andra vill komma hit och jobba, säger Linnea Rygaard.

En del är på gång, några kompisar ska spela in en skräckfilm här bland annat.

Om man ska kunna bo och arbeta konstnärligt utanför Stockholm krävs det att man redan har ett fungerande kontaktnät. Annars är det lätt att bli bortglömd.

– Utan att ha gått på konsthögskola skulle det nog inte fungera. För på skolan får man många vänner, det ger ett bra kontaktnät, säger Jacob Holmberg.

Än så länge, efter bara ett halvår, tycker Linnea och Jacob att fördelarna vida överväger nackdelarna med att bo på landet.

– Det skulle ju inte funka om vi ville vara i stan. Vi tycker att det roligaste som finns är att vara mitt ute i skogen med våra två hundar. På ett sätt är det lättare att bo här i Sandvik, för här har vi allt på ett ställe. Vi slipper åka runt med tavlor och betala dyrt för trånga ateljéer.

Flytten innebär inte att världen utanför försvinner. Linnea Rygaard har fått ett stort stipendium som tar henne till Paris under ett halvår och redan dyker vänner och familj upp på besök.

– Faktum är att i Stockholm kan det gå flera dagar utan att man träffar någon man känner. Här kommer folk förbi åtminstone varannan dag. Vi har trevliga grannar, säger Jacob Holmberg.