Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnärer och hantverkare öppnar sina ateljéer

När konstrundan i Hudiksvall och Nordanstig drar i gång under Kristi himmelfärdshelgen 5–8 maj är det 34 konstnärer och konsthantverkare som öppnar sina ateljéer för besök.

Lions står som arrangör för det populära evenemanget för sjunde året i rad, men konstnärerna i norra Hälsingland har varit med längre än så, i 22 år om jag räknat rätt. Somliga har varit med nästan varje gång medan andra deltar för första gången.

– Det ska bli både kul och lite läskigt, för jag har aldrig ställt ut tidigare, säger Sofie Weijosdotter Pettersson, som nu visar sitt måleri och grafik för första gången tillsammans med konstnärsmaken Jonas Pettersson i deras ateljé i Langsbo, Hassela.

Hon har doktorerat i samisk kultur och historia och engagerat sig i ursprungsbefolkningarnas situation vilket också avspeglas i hennes konst.

Läs mer: Sofie mötte nordiska samer i Nordamerika

En annan förstagångsdeltagare från Nordanstig är Mia Sjölund i Hårte som arbetar i läder, som sadelmakare och möbeltapetserare. Eftersom egna ateljén är för liten för att ta emot besök i delar hon lokal med Gunilla Schelin i Mellanfjärden, som visar glasfusing och smycken.

– Jag kommer att ta med lite verktyg och material dit så jag kan jobba lite där, säger Mia Sjölund.

Hon gör bland annat väskor och plånböcker i vegetabiliskt garvat läder.

– Det är viktigt med hållbar utveckling, säger hon.

Läs mer: Jättendalstjej designar kunglig bröllopspresent

I Hudiksvalls kommun visar Emelie Markgren sina målningar på hemmaplan i Delsbo för första gången. I fredags fick hon besked att hon kommit in på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Nu går det att se vad hon jobbar med i måleriväg, vid sidan av dans och film.

Öppen ateljé pågår i fyra dagar 5–8 maj, men alla konstnärer deltar inte under lördag söndag.

Läs också: Barndomens utflykter inspirerar fortfarande Eva

50 nyanser av blått – öppen ateljé