Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnären Karin Björklund, 90 år: "Jag har målat färdigt, men suget finns kvar"

Karin Björklund målar inte längre, men engagemanget för konst och poesi har hon kvar.

Karin Björklund är en känd konstprofil i Hudiksvall och Hälsingland. Under många år deltog hon flitigt i olika utställningar, i egna ateljén och i större konsthallar.

LÄS MER: Karin Björklund fick kulturpris

Nu har hon precis fyllt 90 år och bor i en stor lägenhet på servicehuset Fredens Kulle, med egna och andras tavlor på väggarna. I lördags firade hon alla sina år tillsammans med släkt och vänner.

Naturen har alltid betytt mycket sedan uppväxten i Björsarv och skogen är hennes vän. Men det är inga idyller hon målat även om det smått magiska ljuset i hennes målningar är hoppingivande.

– Jag har målat färdigt, men suget finns kvar, säger Karin Björklund.

Naturen vibrerar i pasteller. Flickan, som definitivt inte är någon ballerina, balanserar över ett brant stup, precis som kvinnor i alla tider kämpat för att få tillvarons olika delar att hålla ihop. Där nere i mörkret går orosdjuren, de representerar det mörka och osäkra inom oss alla. De kan betyda både hot och tröst.

2010 hade Karin Björklund en stor retrospektiv utställning i Bollnäs konsthall och under årens lopp har hon ställt ut många gånger i Hudiksvall och även i Söderhamn. På somrarna har först hemgården Busas och senare härbret på Rävnäset vid Norrdellens södra strand varit utställningslokal under många år. När hon närmade sig 80 for hon till Florens för att ställa ut på en internationell biennal där.

– Det finns mycket att glädjas åt i livet, säger hon,och tittar lite extra på sin målning Balansgång.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här