Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstgjord andning att ta bort personal

För att skolan ska vara trygg och personalen ska orka och ha tid för eleverna borde personaltätheten öka snarare än att minska.

Spara inte på personalen!

Kommunalrådet Marit Holmstrand ger på självaste 1 maj uttryck för sina synpunkter om barn- och utbildningsnämndens besparingsförslag.

Hon ger därmed partikollegan tillika bun-ordförande Malin Ängerå en rejäl knäpp på näsan. Att hon väljer att göra det offentligt i sitt tal på arbetarrörelsens viktigaste dag betyder att hon förmodligen är riktigt ordentligt missnöjd med nämndens prioriteringar.

Marit Holmstrand, som i många år arbetat som lärare, vet så klart vilka konsekvenserna blir av att säga upp personal i stället för att dra ner på lokalytor. Att säga upp anställda är ju dessutom något som helt strider mot traditionell socialistisk personalpolitik. Marit Holmstrand vet också att hennes parti tillsammans med Vänsterpartiet alltid värnat om sin personal och att ge så goda arbetsvillkor som möjligt. Barn- och elevgrupperna är redan i dag för stora och det påverkar självklart den omvårdnad och undervisning som ges. För att skolan ska vara trygg och personalen ska orka och ha tid för eleverna borde personaltätheten öka snarare än att minska.

Om skolan ska klara av att uppfylla de mål som finns uppsatta krävs att politiken ger tillräckligt med resurser för att ge goda förutsättningar för att skolan ska lyckas med sitt uppdrag, nämligen att ge kunskap och att fostra våra barn och ungdomar till bra människor. Självfallet är bra lokaler viktiga men utan tillräckligt många som arbetar i skolan riskerar Ljusdals kommun att få alltfler anställa som kanske till slut inte orkar med sitt annars intressanta arbete. Skolpersonal har under många år slagit varnat för att grupperna redan nu är för stora och att det ger fler och fler elever per anställd. Alla kan förstå att det leder till mindre tid för varje elev och att det allra mest drabbar barn med speciella och särskilda behov.

Stänga skolor är inte politiskt eller taktiskt klokt året före ett val. Risken är stor att väljarna kommer ihåg det vid valurnorna nästa år i september. Förmodligen är det buns:s bedömning att det i nuläget är opinionsmässigt lättare att låta bli skolorna och i stället spara på personal. Det minskade elevunderlaget gör att det dessvärre bara är konstgjord andning och att det ganska snart ändå kommer att krävas beslut angående lokaler, om inte den politiska majoriteten väljer att prioritera pengar till bun.

Jag är förvånad och upprörd över att socialdemokratin med Marit Holmstrand i spetsen kan acceptera att barn och ungdomar i Ljusdals kommun blir drabbade på detta sätt. Den politiska majoriteten har kapitalt misslyckats med att värna om och prioritera våra barn och ungdomar. Att barn- och utbildningsnämnden dessutom får allvarlig kritik av revisionen gör ju inte att förtroendet för nämnden stärks.

Snälla Marit, använd din makt i egenskap av ordförande i kommunstyrelsen och se till att bun ändrar sitt beslut!

Yvonne Oscarsson

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel