Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstfrämjandet Gävleborg välkomnar till byn i Ovanåker

Vem berättar om platsen där just du bor?
En fråga som alla kan reflektera över, men i synnerhet boende i Ovanåker, Hofors och Österfärnebo/Gysinge.

Nu finns en chans att ta makten över vad som berättas om dessa platser. Konstfrämjandet Gävleborg ska bjuda in tre personer att besöka respektive plats i projektet ”Kom till byn”. Idén är att det ska vara personer som aldrig har besökt den aktuella orten tidigare.

Vad är det som vi väljer att visa upp? Vem sitter på makten över hur en plats presenteras? Personliga minnen av platser premieras. En berättelse bakom kommunernas kommunikationsplaner.

Intresserade av denna minisemester i Gävleborg får ansöka via brev. Efter projektet kommer resultatet att redovisas på en hemsida som beskrivs som ”en sorts alternativ, social och upplevelsebaserad turistguide”.

Leder ”Kom till byn” gör konstnärerna Karin Bäckström och Jon Perman, som nu letar efter vad de ska visa för besökarna och ber ortsborna om hjälp vad de själva vill visa upp för en okänd besökare. Kanske Knåda sport eller Edsbyns museum?

Redan nu finns brevlådor på biblioteken uppsatta för att samla in berättelser och tips.

– Ofta när man pratar om de här platserna så pratar man om problem. Men vi vill vända på det, och istället fråga: Vad är det som är bra? Vad är det man uppskattar med orten och gör att människor, mitt i den här snabba urbaniseringen, bor kvar? säger Jon Perman.

”Kom till byn” blir vad de kallar ett ”uppstartprojekt” för relativt nya Konstfrämjandet Gävleborg. Och först ut är Ovanåkers kommun.

– Vår ambition är att både vara en del av och utveckla det regionala kulturlivet, så det här är ett väldigt bra startprojekt för oss, säger Jon Perman och Karin Bäckström i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här