Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstens vecka med poetiskt arg performance

På måndag startar Konstens vecka runt om i hela landet. Årets tema är Arbetets konst. I Hälsingland är det fyra konstföreningar som tillsammans med konstnären Maria Norén bjuder in till konstupplevelser i form av performance i det offentliga rummet på fyra orter.

Maria Norén arbetar med kamera och mikrofon inför publik och går in på de olika kommunernas självbild och de företag som är eller har varit med att skapa dessa. På alla platser kommer hon att arbeta med följande; fotografera, filma och bygga en skulptur, varva med ord och skådespeleri. Hon talar kring genus och arv, självbilder och hat, patriarkat och normer, ensamhet och tvåsamhet, kärlek, arbete, glädje, mobbing och utanförskap av alla de slag.

Manifest i godhet kallar hon måndagens perfomance på gågatan i Söderhamn. Här växte konstnären upp under en tid då många jobb försvann.

I Ljusdals stadspark handlar det på onsdag i stället om träindustrin och hur den format samhället och människorna, top of the world.

I Delsbo den 1 oktober går hon in på "arv och sånt". Det blir en performance på torget om de stora gårdarna och kulturen kring dräkterna, här görs bland annat nya folkdräkter för nya tillfällen.

Sista stoppet blir på lördag 3 oktober, mitt på gågatan i Glada Hudik. Frågan är: hur glad är man egentligen i Glada Hudik, med alla nedläggningar som varit?

De fyra konstföreningarna bakom arrangemanget i år är Hälsinglands konstgille, Hudiksvalls konstgille, Dellenkultur och Söderhamns konstförening.