Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstens vecka i det offentliga rummet

Konstföreningarna i Gävleborg har ett eget tema, konsten i det offentliga rummet. Konstens vecka är vecka 40, nästa vecka, men temat sträcker sig över nästa år.

Nästa vecka är det Konstens vecka i hela landet. Här i Hälsingland är det bara konstföreningen i Söderhamn som under veckan har ett program på det tema Sveriges konstföreningar i Gävleborg beslutat själva: Konsten i det offentliga rummet. För den satsningen har riksorganisationen Sveriges Konstföreningar satsat fem tusen kronor.

Konstföreningarna i Sandviken, Hudiksvall, Ljusdal och Gävle kommer att ha sina program på temat senare.

I Söderhamn satsar Söderhamns konstförening på tre programpunkter.

På tisdag 4 oktober kommer årets kulturpristagare i Söderhamn, Stefan Svensson, innehavare av Glas & Ram, att tala om det eviga ämnet Vad är konst? Platsen är Kvarnen.

Torsdag 6 oktober handlar det om konsten i det offentliga rummet. Kvällen inleds med en rundvandring.

- Jag tror det blir lämpligt att träffas vid Lenny Clarhälls staty av Nathan Söderblom i Rådhusparken, säger konstföreningens ordförande Anders Norén. Det blir en bra startpunkt för en liten rundvandring som upptakt till det efterföljande samtalet.

Till detta har inbjudits politiker och tjänstemän från kommunen, som stadsarkitekt, konst- och kulturansvariga samt från parksidan.

- Den oändliga diskussionen om Jazzparken i Söderhamn är en bra illustration till vad vi vill ta upp, säger Anders Norén.

- Generellt finns det en inbyggd spänning mellan vad folk tycker är vackert och lämpligt och vad de som bestämmer om den offentliga konsten tycker.

Anders Norén är inte bara ordförande i Söderhamns konstförening utan även i Sveriges konstföreningar Gävleborg, dit sjutton olika konstföreningar är anslutna.

Den 8 oktober öppnar Söderhamns konstförening sin utställning på Kvarnen med Gävlekonstnären Åsa Wängelin.

Då öppnar även Galleri Tvärgränd i Söderhamn en utställning med Igor Knez, Gävle, som dock inte formellt ingår i Konstens vecka.