Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten som förenar

Hudiksvallskonstnären Inger Drougge Carlberg är årets Länskonststipendiat och Söderhamns- bördiga Linda Shamma Östrand får Yngrestipendiet.

När Gävleborgs läns konstförening inviger årets Länskonst på lördag i Söderhamn kommer tre stipendier att delas ut.

Föreningens eget stipendium 2010, på 10 000 kronor, går till Inger Drougge Carlberg, Hudiksvall. Hon får det för att hon i sitt mångåriga samarbete med Iggesunds bruk på ett konstnärligt övertygande sätt kan förena konst med samhälleliga aktiviteter, som industrins. Det blir till gagn för såväl basindustrin som konstlivet i länet.

Det så kallade Yngrestipendiet delas i år ut i samarbete med Söderhamns kommun och överlämnas på lördag av John Staffas, vice ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden i Söderhamn.

Linda Shamma Östrand är född i Enånger och uppvuxen i Söderhamn, därifrån kommer hennes mamma. Hennes pappa är från Jeriko i Palestina. Linda Shamma Östrand blev uppmärksammad när hennes mastersarbete på Konstfack, Älg i postformulerat tillstånd, eller Kamelälgen i folkmun, 2009 placerades vid Telefonplan i Stockholm.

Linda Shamma Östrand får Yngrestipendiet för att hon har funderat på och levt med begreppet hybrid, både medvetet och omedvetet. Det har kommit till uttryck i hennes konst på mastersprogrammet.

–  Det är ett sällsynt bra tillfälle att dela ut stipendiet till henne i en stad som behöver mycket av tolerans och vidsynthet, anser Anders Norén, vice ordförande i Gävleborgs läns konstförening och ordförande i Söderhamns konstförening, medarrangör till Länskonst på Kvarnen.

Linda Shamma Östrands Kamelälg är symbolen för Länskonstutställningen och finns såväl på affischen som på utställningskatalogens framsida. Till invigningen kommer hon med en konstvideo, som inte fanns med vid pressvisningen.

Maja Lindenau vid Konstskolan i Gävle får det stipendium som lärarkollegiet där utser. Två av hennes målningar och en uttrycksfull ängel, gjord av bland annat papper, stålnät och kopparrör, finns med på utställningen.Christina Hedquist

Christina Hedquist