Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att trivas på jobbet

/
  • Ett post-it-krig kan liva upp stämningen på kontoret.
  • Meningsfullhet, delaktighet och kollegor man trivs med är tre viktiga aspekter för att trivas på jobbet. - Kollegorna är skitviktiga. Jag är mer tid med min kollega än med min flickvän, säger Jon-Erik Flodin, som trivs som ungdomsledare.

Det behöver inte kännas skit att gå tillbaka till gruvan på måndag.

Beröm, delaktighet och lite lek på jobbet kan få dig sugen på att arbeta

Annons

Jon-Erik Flodin, 27, har precis gått på ett fjortontimmarspass. Det gör han med ett leende på läpparna.

Snart kommer fläktsurret och tangentbordsklicken från ett hundratal spelande ungdomar att vara den dominerande ljudbilden på Verkstäderna.

- Just nu är det fokus på att genomföra lanet. Det är kul, och ungdomarna sköter sig själva. Det ska bli skoj att se om många kommer, det är det jag går i gång på. Det är två månaders planering som ligger bakom, säger han.

Han har engagerat sig i ungdomar sedan han själv var en. Efter värnplikt och arbete på bland annat Fryshuset i Stockholm återvände han hem för några år sedan. Först arbetade han med ett internetcafé, tills han 2007 fick jobb som ungdomsledare på aktivitetshuset Verkstäderna.

Många som på måndag återvänder till arbeten efter långledighet har kanske svårt att förstå hur någon kan gå på ett långpass lycklig. Och alla jobb som Jon-Erik Flodin haft har inte varit jätteskoj. Att packa ner Skatteverkets arkiv inför flytt tyckte han inte var särskilt stimulerande. Det gick, men var inte så engagerande, om man ska använda hans egna ord.

- Jag tycker om att jobba med det jag brinner för. Jag vill att det jag gör ska vara meningsfullt. Och att jag får påverka, att man får känna sig delaktig.

Där slår Jon-Erik Flodin huvudet på spiken. I alla fall enligt Samuel West, psykolog och forskare inom organisationspsykologi vid Lunds universitet, som skrivit boken "Konsten att vara kåt på jobbet".

Enligt honom kan vi svenskar, tillsammans med danskar, skatta oss lyckliga. Vi är nämligen bäst när det gäller arbetsglädje. Och det som får oss att känna arbetsglädje är att jobbet känns meningsfullt.

- En annan punkt är hur mycket positiv feedback och komplimanger du får, att du får höra att du är uppskattad, säger Samuel West.

Han berättar att man på arbetsplatser rent generellt är ganska sopiga på att ge just beröm. När Samuel West är ute och föreläser brukar han ofta få höra att det är "högt i tak" på en arbetsplats. Han brukar då fråga när personen fick beröm senast.

- Då säger de något som "Vi vet att vi tycker om varandra, vi behöver inte säga det". Det är bullshit.

En bra grundregel är därför att det ska komma fem berömmanden för varje kritik. Han berättar att det sägs att 95 procent av det beröm vi får under vår livstid ges till oss innan vi fyllt fem.

- Och som psykolog har jag aldrig haft en patient som klagar på att den får för mycket beröm, konstaterar han.

En tredje sak för att trivas är att ha roligt på jobbet, enligt Samuel West. Det handlar helt enkelt om att våga skoja till det. Ett exempel är kontoren mitt emot varandra som började tävla genom att göra figurer på fönstren av post-it-lappar. Ett annat var en kvinna i kassan på Systembolaget som mitt i helgstressen högt och ljudligt, så att hela butiken hörde det, sa till personen som börjat lasta upp öl på bandet att "den här kassan bara är för vin" – innan hon en sekund senare med ett leende visade att hon skämtade.

Samuel West citerar filosofen Ludwig Wittgenstein som sa att om människor inte ibland gjorde fåniga saker, skulle aldrig någonting intelligent bli gjort.*

- Det är väldigt få saker man gör under en arbetsdag som är dödsseriösa. Ändå går folk in med en sådan inställning, speciellt offentligt anställda, att man har ett så viktigt jobb att man måste sura sig igenom sin dag, säger Samuel West.

Per Larsson, beteendevetenskapligt talesperson på företagshälsovårdsföretaget Previa, säger att det finns pengar att tjäna för företag som satsar på att få sin personal att trivas.

- Ändå är det så många som inte gör det. Det är konstigt tycker jag, säger han.

Det finns massor med studier som visar på de personekonomiska fördelarna med just trivsel. Problemet, tror Per Larsson, är att metoderna för att skapa trivsel är relativt obeforskade. För att tala klarspråk: Vi vet helt enkelt inte vad vi ska göra för att trivas på jobbet. Däremot vet vi, och det är en skillnad, vad det är som gör att vi trivs.

Inom den medicinska sociologin pratar man om "kasam", känsla av sammanhang. Modellen består av tre faktorer. Det första är begriplighet, det andra delaktighet och det tredje den redan nämnda meningsfullheten.

Begripligheten innebär att den anställda ska veta vad den ska göra och varför. Där är det också viktigt att resurserna för att göra det är tillräckliga. Resurs kan vara både tid och verktyg, det är svårt att snickra ett hus på en dag. Speciellt utan hammare.

En undersökning som Previa gjorde i höstas bland 55 000 arbetande svenskar visade att nio av tio trivdes på sin arbetsplats.

- Om det på det hela är rätt okej så trivs man. Man trivs inte enormt bra, men det är det ingen som förväntar sig. Men "good enough", säger Per Larsson.

Trivseln var ganska jämnt fördelat oavsett kön, ålder och vilken bransch personerna arbetade inom. Det kan det finnas två förklaringar till.

- För det första att man både medvetet och intuitivt söker sig till områden och branscher där man passar. Vi har också i regel en fenomenal anpassningsförmåga, man märker kanske inte att man är i fel miljö, yrke eller relation, eftersom man anpassar sig så väldigt bra. Det är en överlevnadsinstinkt.

Om nu nio av tio känner att de trivs på jobbet, är det normalt att det känns motigt att börja arbeta på måndag?

- Det måste man säga är helt naturligt. Samtidigt, om du känner så vid varje nystart, eller varje helg, då skulle jag säga att det är ett tecken på något allvarligt. Känner du det starka motståndet, då är det något i livspusslet som haltar. Då behöver du ta reda på vad, säger Per Larsson.

Det kan helt enkelt vara så att du är på fel arbetsplats eller har fel arbetsuppgifter. Om du dessutom har sömnproblem, känt dig omotiverad, har humörsvängningar eller att minnet börjat svikta, då är det varningssignaler. Det är inte säkert att du märker det själv.

- Det bästa man kan göra är att prata med goda vänner, en chef, eller kollega och fråga "tycker du att jag förändrats på något sätt". Det är inte så vanligt att man vågar det, men det är väldigt bra att försöka att lyssna in vad folk säger. Ta informationen på allvar och gå inte i försvarsställning, råder han.

Jon-Erik Flodinförsöker lyfta trivselns vikt i arbetslivet, bland annat genom sin roll inom facket, där han sitter i Kommunals Söderhamnsavdelnings styrelse. Han sticker inte under stol med att det finns dåliga saker med arbetet som ungdomsledare. Det ställs krav på flexibilitet och det blir mycket obekväm arbetstid. Jon-Erik Flodin säger att han träffar sin kollega mer än sin flickvän. Han har ett jobb där man måste vara en eldsjäl, och som sådan är det lätt att bli utnyttjad. Samtidigt så gör han ju precis det han vill.

- Men när man går hemifrån jobbet och har haft ett bra möte med en ungdomsgrupp. Det är då man känner att man gjort något vettigt, säger han.

* Originalcitatet lyder "If people did not sometimes do silly things, nothing intelligent would ever get done."

Mer läsning

Annons