Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att slå knut på sig själv

I den här veckans nummer av Riksdag & Departement visar en granskning som tidningen har gjort att det blir allt vanligare att de rödgröna partierna bildar majoritet tillsammans med SD, eller reserverar sig gemensamt i det fall något av de tre rödgröna i stället stödjer alliansen. 27 gånger har SD varit med på en rödgrön reservation.

Annons

När tidningen frågar Mikael Damberg (S), vice ordförande i utbildningsutskottet, om det är ett problem att SD ställer sig bakom deras reservationer svarar han; ”Det kan vi inte påverka. Däremot är det ett problem för regeringen att Sverigedemokraterna i nio fall av tio stöder den borgerliga politiken.”

Varför skulle det vara ett problem för regeringen om det inte är det för S, V och MP?

Snacka om att försöka slå knut på sig själv.

Vi minns ju fortfarande hur det lät i valrörelsen.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kritiserade gång på gång statsminister Fredrik Reinfeldt för att han inte – som hon uppfattade det – var tillräckligt tydlig i sitt avståndstagande till Sverigedemokraterna.

Att Reinfeldt tydligt förklarade att något samarbete med SD inte kunde komma ifråga räckte inte för Sahlin. På Socialdemokraternas kongress 2009 gav hon det klassiska beskedet att de rödgröna; ”ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande. Och det gäller också passivt inflytande. Aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång. Aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång. Aldrig!”

Det här återkom hon sedan till flera gånger.

Socialdemokraterna hävdar nu att de inte kan hjälpa om Sverigedemokraterna röstar på deras förslag. Och på sätt och vis har de ju helt rätt. Problemet är att Sahlin uttryckte sig så som hon gjorde, och kritiserade Reinfeldt för att han inte ville måla in sig i samma hörn.

Med Håkan Juholt som ny partiledare verkar det som att Sahlins gamla tydliga ställningstagande är ett av de som Socialdemokraterna nu vill förpassa till historien.

I debatten om den ekonomiska vårpropositionen ställde Johnny Skalin (SD) en fråga om samarbete till Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Tommy Waidelich, som då svarade att ”de som vill bekämpa orättvisor, de kan räkna med Socialdemokraterna”.

Det är i princip så långt ifrån Mona Sahlins besked man kan komma, utan att öppet och offentligt bjuda in till ett organiserat samarbete.

Mer läsning

Annons