Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten att förena elever i Europa

He-Arts är namnet på ett internationellt utbytesprojekt där fyra länder från hela Europa ska lära sig mer om varandras konst och kultur. Sveriges representanter är Hälsingegymnasiet i Bollnäs.

Annons

Spanien, Italien, Belgien och Sverige är länderna som ingår i projektet. Syftet är att eleverna ska lära sig mer om de deltagande ländernas konst och kultur genom att besöka varje land i projektet. Erik Jonsson, lärare på Hälsingegymnasiet, är samordnare i projektet och ser fram emot den första utbytesresan till staden Roeselare i Belgien.

– Vi har ett fullbokat schema. Under en vecka ska vi bland annat gå en snabbkurs i flamländska, delta i en graffiti-workshop, och besöka ett interaktivt krigsmuseum, berättar Erik Jonsson.

De fyra deltagarländerna beslutade gemensamt ett tema till projektet, och Erik Jonsson tycker det passar dem bra.

– Det var ett intressant val, vi jobbar så mycket med teknik och datorer så det känns kul att lära sig mer om konst och kultur, forsätter Erik.

Läraren Daniel Bozi, som också är delaktig i projektet, håller med sin kollega.

– Vi bidrar med det vi är riktigt bra på. Vi är en teknisk skola som kan bidra med det estetiska som en webbsida för projektet innebär. Vi tänkte dessutom bland annat ha workshop i Photoshop när vi är värdland, förklarar Daniel Bozi.

Projektet som är finansierat av EU startade under hösten 2013 och kommer pågå till och med 2015. Det är 18 elever från Hälsingegymnasiet som ska turas om att representera Sverige, och framför allt Hälsingland, på deras resor. Efter den första resan till Belgien är det Italien som står på tur.

– Jag ska åka till Italien i maj. Jag älskar språk och det ska bli riktigt kul att få uppleva en helt annan kultur, berättar Oskar Myrberg, 17 år.

Han förklarar att han inte tvekade en sekund när han fick höra talas om projektet i höstas.

– Jag hörde någon prata om det här projektet så då nappade jag direkt. Vi har delat upp vår grupp till tre mindre grupper, så det blir sex elever per resa som åker till de olika länderna, förklarar Oskar Myrberg.

Efter Belgien i februari, och Italien i maj, är det uppehåll till maj 2015 då Spanien ska besökas. Men innan resan till Spanien kommer de andra länderna och besöker Bollnäs i februari 2015.

– Vi har inte riktigt spikat vårt schema. Vi ska försöka visa upp sådant som är typiskt för Hälsingland, så vi kommer definitivt besöka några Hälsingegårdar i varje fall, avslutar projektsamordnaren Erik Jonsson.