Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten att bota sig sjuk

Egentligen är det ingen nyhet. Beskedet om att läkemedelsindustrin inte arbetar med att ta fram nya typer av antibiotika som ekot levererade i torsdags.
I dag finns resistens utvecklad mot alla former av antibiotika. Att ta fram ett nytt läkemedel tar tid och kostar enorma summor. När det handlar om antibiotika finns stor risk att preparatet hunnit bli verkningslöst redan innan det kommit ut på marknaden.

Vilket i kombination med kravet på en restriktiv användning gör antibiotika till en extremt dålig affär för läkemedelsföretagen. Så därför forskas det inte heller i någon större utsträckning på området från läkemedelindustrins sida. Ett faktum som kommer kräva politiska åtgärder för att förändra.

Runt om i världen används det antibiotika som det inte fanns någon morgondag, på människor, djur och grödor. Och ju mer vi konsumerar antibiotika, desto verkningslösare blir det.

I Sverige har vi under en längre tid haft ett restriktivt förhållningssätt till antibiotikaanvändningen, vilket också lett till att vi inte är lika hårt drabbade av resistens som många andra länder. Men det är tyvärr en klen tröst. Resistensutvecklingen är ett gränsöverskridande problem som därför också kräver gemensamma insatser för att hejda.

Och det handlar om ett av de största hoten mot mänskligheten vår samtid står inför.

Bara i Europa dör runt 25 000 människor årligen på grund av resistensutvecklingen.

De långsiktiga konsekvenserna av utvecklingen är förödande. Vi är sakta på väg mot en situation där cancerpatienter inte kan behandlas, operationer inte kommer kunna genomföras och lunginflammation åter blir en dödlig sjukdom. På grund av avsaknad av preparat som kan bekämpa infektioner. Vi håller helt enkelt på att medicinera oss själva tillbaka till tiden före antibiotika.

Trots detta är medvetenheten och handlingskraften på området är uppenbart bristfällig. Trots larmrapporter från WHO och forskning som visar att vi inte ens längre kan stoppa resistensutvecklingen fortsätter överanvändningen.

Det enda vi kan göra är att bromsa utvecklingen. Men även det riskerar bli till en omöjlighet om omfattande åtgärder inte vidtas snart.

Antibiotikan är en av vår tids mest fantastiska upptäckter. Men på grund av vår egen dumhet och oförmåga att tänka långsiktigt håller vi sakta på att göra denna livräddare verkningslös. Vad som krävs är en global ansvarstagande politik.

Inom EU pågår arbetet redan. Vilket är nödvändigt. Det sätter fokus på frågan ytterligare och förhoppningsvis kan också EU-länderna öka trycket internationellt.

För missbruket av antibiotika måste stoppas. Och forskningen på området stärkas. Misslyckas vi med det kommer hundratusentals människor dö på grund av vår kollektiva dumhet och oförmåga att agera.