Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten att bli hästens ledare: "Det är egentligen enkelt"

Delsbo kör- och ridsällskap har haft kurs i ledarskap.
– Allt färre blir riktigt utbildade i hästhantering. Nu handlar det ofta bara om att så fort som möjligt lära sig att rida, säger instruktören Svante Johansson.

Åtta ekipage har samlats på ridskolan i Sunnansjö i Delsbo. Kursdeltagarna har både ponny, travhästar och stora halvblodshästar med sig. Men oavsett typ av häst är kommunikationen mellan häst och människa densamma.

Det handlar om att hästen ska göra exakt det som ryttaren eller kusken ber om. Svante Johansson förklarar att allt handlar om etologi, alltså hästens beteende.

– Jag vill vara en dominant ledare som är konsekvent men som är snäll. Jag vill ju att hästen ska älska mig, säger Svante Johansson.

Han menar att om man hanterar hästen på rätt häst ochär en ledare så har man heller inga problem med att till exempel att lasta hästen eller rida.

Svante Johansson har haft kurser i hästhantering och ledarskap i över tjugo år. Han bor i Jämtland men har kurser i hela Sverige och Norge och har hanterat tusentals hästar under åren. Och han stöter på många ekipage som har problem som enkelt skulle kunna åtgärdas.

– Allt blir så mycket roligare och lättare om man kan kommunicera med hästen, säger han.

Läs också: Michaela var beridare i Belgien – nu blir hon ny ridlärare i Delsbo

Marit Glantz är ridlärare på Delsbo kör- och ridsällskap och har lång erfarenhet av att leda ridlektioner.

– Hästkunskapen blir allt sämre. Man får nästan kämpa för att barn ska vilja lära sig hantera hästar, säger Marit Glantz som håller med Svante Johansson om att stressen i samhället går igen även på till exempel ridskolorna.

– Det är som om att man skulle börja i gymnasiet direkt istället för första klass. Det vi gör här är egentligen väldigt enkelt, säger Svante Johansson.

Kursdeltagarna får börja med att hantera hästarna från marken. De ska ha kontroll över varje steg som hästen tar.

– Hästarna kan inte lära oss, utan vi måste lära dem. För hästar är det svart eller vitt, de vill ha tydliga signaler, säger Svante Johansson.

En av kursdeltaarna är Hans Haglund som har travhästar.

– Det jag tar med mig är att jag ska vara flockledaren, att det är jag som bestämmer. Hästen mår också bra när den får en tydlig ledare, säger Hans Haglund.

Läs också: Efter ridolyckan kämpar hon för ett drägligt liv.

10-åriga Julia Bjurling Pahlbäck har precis avslutat sitt ridpass. Hon skrittar av ponnyn Malva barbacka i paddocken. Hon är nöjd efter kursen.

– Malva blev mycket lugnare nu när jag red i bara grimma, säger hon.

Hennes mamma Lotta Pahlbäck har följt lektionerna från sidan av ridbanan.

– Man ser ett helt annat samarbete mellan dem efter den här helgen, de gjorde stora framsteg bara på en dag. Malva är en väldigt bestämd ponny och har gjort lite som hon velat innan, säger Lotta Pahlbäck.

Läs också: Efter intrången: Ridskolan i Delsbo får kameraövervakning