Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg satsar på kulturkompetens: Syriska konstnärer får ateljé i Hudiksvall

/
  • Motivet för Nagham Alrabiys konst är frågan om integration och mötet mellan kulturer.
  • Gunilla Nybom, kulturutvecklare på Hudiksvalls kommun, hjälpte Nagham Alrabiy och Majd Sarminey att söka pengar så att de kunde öppna sin ateljé.
  • Majd Sarminey lämnar gärna tolkningen av sin konst åt betraktaren.
  • Konstnären Majd Sarminey jobbar i den nya ateljén i det gamla postkontoret på Storgatan i Hudiksvall.

Region Gävleborg satsar på kultur för integration. Genom ett nytt projekt i Hudiksvall tas kompetensen hos nyanlända konstnärer och kreatörer tillvara. Ett nytt konstcentrum ska bli mötesplats för olika kulturer.

Annons

I integrationsdebatten talas det mycket om att försöka ta vara på den kompetens som vårdutbildade och tekniskt kunniga flyktingar har med sig till Sverige. Men det kommer också kulturarbetare med annat kreativt kunnande.

I höstas avsatte regionen en halv miljon kronor som skulle gå till kulturprojekt för asylsökande och nya invånare från andra länder. Nästan 70 ansökningar kom in och totalt ansöktes det om tre miljoner kronor.

I samband med det hade det unga konstnärsparet Majd Sarminey och Nagham Alrabiy presenterat en idé för Hudiksvalls kommuns kulturutvecklare Gunilla Nybom. Hon såg att det fanns en möjlighet att få finansiering genom regionens bidrag.

– Jag kom precis hem från en semester när jag fick veta att Region Gävleborg utlyst pengarna. Det var snabba puckar, vi hade bara två dagar på oss att söka pengarna, säger Gunilla Nybom.

De 40 000 kronor som konstnärerna har fått av regionen har gått till material och att ställa i ordning den ateljé som de nu börjat jobba i. Ateljén ligger i det gamla postkontoret på Storgatan och är sponsrad av det kommunala bostadsbolaget Hudiksvallsbostäder fram till maj i år.

Se tv-klippet från Majd Sarminey och Nagham Alrabiys ateljé på Storgatan i Hudiksvall

Majd Sarminey och Nagham Alrabiy berättar om vad som är målet för projektet.

– Vi tänker oss att det ska bli ett konstcentrum där konstnärer och konstintresserade i Hudiksvall ska kunna träffas och skapa tillsammans. Människor som har flytt, som ensamkommande barn, ska kunna komma dit och måla, säger Majd Sarminey.

– Konsten kan också hjälpa människor som är på flykt att uttrycka sin sorg och smärta, säger Nagham Alrabiy

De är gifta och har själva flytt från krigshärjade miljonstaden Aleppo i Syrien. De träffades när de studerade konst och arkitektur på konstakademin i staden och startade efter studierna en inredningsarkitektfirma. Men att starta ett nytt företag i Hudiksvall är inte aktuellt ännu. Majd Sarminey arbetar nu på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Nordansting och Nagham Alrabiy har sedan hon kom hit för ett år sedan läst svenska och under de senaste två månaderna jobbat med att ställa i ordning ateljén.

– Den inredning de gillar i Syrien går inte riktigt hem här än, säger Nagham Alrabiy.

– Och det är mycket svårare att starta företag i Sverige också, mer regler och så, säger Majd Sarminey.

Utöver regionen, kommunen och Hudiksvalls bostäder engagerar sig också Hudiksvalls konstgille i projektet och komvux funderar på om det går att skapa en utbildning utifrån projektet. Majd Sarminey berättar att han och hans fru även har planer på att göra sitt bidrag för att försköna Hudiksvall.

– Vi vill också sätta mer färg på staden. Kanske placera ut väggar där invånare kan måla och färgsätta papperskorgarna, säger Majd Sarminey.

Läs mer: Region Gävleborg satsar på kultur för flyktingar

Som konstnärer har de olika förhållningssätt till sin konst. Majd Sarminey känner medan Nagham Alrabiy är mer för att intellektualisera sitt skapande.

– Jag uttrycker känslor sedan är det upp till betraktaren att tolka min konst, alla ser olika saker i den, säger Majd Sarminey.

Nagham Alrabiy har en mer uttalad politisk idé.

– Jag försöker skildra integration och mötet med olika kulturer. Konsten har ett universellt språk och jag tänker att vi som människor har möjlighet att mötas och tala med varandra genom den, säger hon.

De berättar att det är olika villkor för konstnärer i Sverige och Syrien.

– Här kan du få stöd av samhället för att skapa, något sådant finns inte i Syrien, säger Majd Sarminey.

– Där är de flesta konstnärer beroende av att deras familjer stöttar dem med pengar, säger Nagham Alrabiy.

21 maj ställer Majd Sarminey och Nagham Alrabiy ut sin konst på Galleri Kubik 316 i Hudiksvall.

Mer läsning