Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst visas i Orbaden

Akvarell möter akryl när konstnärerna Joseph Ghammachi och Sigvard Bergström ställer sina tavlor på Lifstorpet i Orbaden.

Bara ett stenkast från riksväg 83, vid avtagsvägen till Orbaden, ligger tre små röda hus. Varje år ställer konstnärer från bygden ut sina tavlor där och mellan 300 och 400 besökare brukar titta förbi.

Vi kliver in i ett av husen som är från slutet av 1700-talet. Där ställer Joseph Ghammachi ut för tionde gången. Ett av Rummen är fullt av små akvareller med trivsamma motiv. Röda stugor, fåglar, kakfat, blommor, jordgubbar och kaffepannor. Joseph inspireras av de olika årstiderna i Sverige.

– Det är så fantastiskt när det skiftar mellan höst, vinter, vår och sommar. Det vill man gärna spara på papper, säger han.

I huset mittemot visar Sigvard "Sigge" Bergström upp sina tavlor som länge legat gömda i garaget. Sigvard har aldrig gått någon målerikurs, men ändå tagit sig igenom många olika tekniker. Här samlas flera hälsingeprofiler som Durspelsspelaren Kaj Unger, travhästen Järvsö-fax, Stefan Dagarsson och Ludde i akryl på väggen.

– Jag har tyckt om att rita ända sen jag var liten. Men jag målar inte på beställning, bara när jag känner för det, säger han.

På lördag den femte juli är det vernissage och utställningen pågår till den 25e juli.