Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst och natur i samklang i Svabensverk

Det började som ett konstprojekt, men nu engagerar det hela byn. I sommar ska Kolhusudden vara full av konst och nästa vecka är det dags för invigning.

Turkosblå trädstammar, flätade grenar och små tittskåp av gamla brädstumpar – den konstutställning som just nu växer fram på Kolhusudden i Svabensverk har verkligen tagit avstamp i platsen där den tillkommer.

– Vi vill visa att naturen är ett konstverk i sig, genom att förstärka vissa saker i den, säger konstnären Sylvia Darnell som är en av tre som jobbar med utställningen.

Det är en dryg vecka kvar tills allt ska stå färdigt och det är mycket som återstår. Längs de två promenadstigarna på udden ska det, innan allt är färdigt, finnas drygt ett 20-tal olika konstverk och installationer.

Bakgrunden till allt som växer fram är att de tillsammans en gemensam bekant, Svabensverksbon Hällpetters Maria Bergström, börjat prata om udden. Den har varit delvis igenvuxen några år och de ville alla att den skulle få nytt liv. Man sökte, och fick, ett litet bidrag av Länskulturen Gävleborg och i maj satte arbetet igång.

Och med tiden har allt fler bybor engagerat sig i arbetet. Man donerar material, hjälper till med arbetet och kommer med egna förslag på utsmyckningar, berättar konstnärerna:

– Det har blivit lika mycket ett socialt bygge, säger Marga Boustedt.