Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst i det fria

I utställningen Ingenting är en tillfällighet flyttar konsten ut i det fria. Det slutna blir öppet i konstnären Maria Noréns händer.
– Jag vill att vem som helst ska få möjlighet att se konsten, säger hon.

Nedanför Stenegård, längs Ljusnans vatten breder konstverken ut sig. De klättrar i träd, poserar på pålar, ligger i det höga gräset och lurar.

– I år har vi bara en liten yta, men min vision är att det ska finnas konstverk längs hela den här kanten av älven i framtiden, säger konstnären Maria Norén.

Maria Norén arrangerar utställningen tillsammans med kollegan Marie Olskims Lust. Förutom de båda konstnärernas egna alster finns också ett par verk signerade Claes Wiberg med i utställningen.

Att utställningen hålls under bar himmel är ett medvetet drag från arrangörernas sida. De säger att hela idén är förflytta konsten från galleriernas slutna rum ut i det fria. Låta den möta naturen. Krocka.

– Det är trist att stänga inne konsten. Det blir lätt så pretentiöst då, säger Maria Norén.

Genom att istället låta konsten ta plats intill en vandringsled vid Ljusnan hoppas hon att verken ska bli tillgängliga för fler människor – inte bara de som i grunden är konstintresserade. Tanken är att förbipasserande ska stanna till och reflektera över vad de ser – få en upplevelse i vardagen.