Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst är hela livet för Rasa

Kreativitet är en viktig del av Rasa Majevas liv, och sin kreativitet får ut utlopp för i sitt hantverk. På söndag fyller hon 50 år, och födelsedagen firar hon i Litauen, tillsammans med familjen.

Rasa Majeva har jobbat med konsthantverk hela sitt liv, och det ena har gett det andra hela tiden.

– Jag började trycka på tyg. Sen började jag rita mönster och sy kläder.

Hennes intresse för att sy och designa kläder ledde till att hon utbildade sig till sömmerska och jobbade som kläddesigner ett tag efter skolan innan hon sökte in på konstakademin för att utbilda sig till konstlärare.

– Jag har aldrig varit duktig på att måla, men rita mönster och designa klänningar och kavajer är en annan sak.

Hon fick jobb som lärare i konst, hemslöjd och textilslöjd på en skola där hon jobbade i nästan tolv år. Förutom de ordinarie lektionerna så höll Rasa även i fritidsaktiviteter efter skolan, där de sydde kläder och gjorde blomsterdekorationer bland annat.

Första gången hon var i Sverige var för ungefär tio år sedan. Hennes man hade fått jobb här, så när Resa hade sommarlov, åkte hon till Hälsingland.

– Men när min skola i Litauen stängde för fyra år sedan, då flyttade jag också hit.

Här jobbar hon med funktionshindrade på bemanningsenheten. Att komplettera sina betyg för att jobba som konstlärare i Sverige, blir för jobbigt, tror hon.

– Jag är för gammal för att studera, säger hon och skrattar.

– Och jag trivs så bra på mitt jobb.

Men konsthantverket har hon inte slutat med. Nu syr hon mest på beställning, och säljer även sina alster bland annat via Stenegård. Och efter flytten till Sverige har hon börjat tova.

– De vi hyrde huset av kom med en massa ull till mig och frågade om jag kunde göra något av den. Så jag började karda, och tittade på internet och lärde mig at tova.

På hennes hemsida kan man se en del av hennes alster. Förutom att hon syr och designar kläder, syr hon även väskor, kuddar, dockor och tavlor. Hon tillverkar lampor, stickar och gör blomarrangemang.

På många av bilderna finns en stor, långhårig katt med. Men katten är kvar i Litauen, berättar Rasa.

– När jag sydde brukade katten sitta bredvid mig hela dagarna. Han är min favoritkompis.

Hon trivs jättebra på sitt jobb i bemanningsenheten, och i Sverige, men visst saknar hon Litauen lite.

– Mest saknar jag min familj, min dotter Gerda och mitt barnbarn.

På söndag fyller Rasa 50 år, och födelsedagen firar hon med sin familj i Litauen. Där ska hon vara i två veckor för att hinna umgås med familjen och träffa lite gamla kompisar.