Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsertvår med variation

/

Den svenska operastjärnan Anne Sofie von Otter gästar Hudiksvall i februari. Åtta olika konsertarrangemang turnerar i Hälsingland under våren. Flitigast är blockflöjtsensemblen Sirena, som både dansar och spelar.

Annons

Redan den 11 februari gör världsstjärnan Anne Sofie von Otter sitt framträdande i Hudiksvall tillsammans med Gävle symfoniorkester. Det blir en exklusiv dubbelkonsert tillsammans med Gävlesymfonikerna under ledning av Robin Ticciati. På programmet står bland annat Benjamin Brittens Phedra för sång och orkester.

Säsongsfinalen för Gävle symfoniorkester ges även den endast i Hudiksvall, den 20 maj. Orkesterns konsertmästare Åsa Wirdefeldt är solist och hon har valt att spela den kända Mendelssohns violinkonsert i e-moll.

Solistprisvinnaren Ida Falk Winlands konsertturné passerar också landskapet, hon sjunger i Färila 18 februari. Hon vann solistpristävlingen 2008 och har varit P2:s Artist in Residence.

I slutet av januari, inte långt från julens alla helger, påminns vi om Maria och alla bilder av henne. Helena Ek, Anna Westberg och Johannes Landgren har satt ihop ett program med sång, dans och orgelmusik som spänner över medeltid till nutid. Det framförs i Hanebo kyrka 29 januari.

Den dansk-svenska blockflöjtskvartetten Sirena inleder sin fyra dagar långa turné i Hälsingland den 21 februari i Söderhamn för att sedan besöka Hudiksvall, Edsbyn och Hanebo.

Pia Loman, Marit Ernst Bock, Pia Brinch Jensen och Karina Helene Agerbo hanterar sina blockflöjter på ett annorlunda sätt och blandar friskt den mer traditionella barock- och renässansmusiken med djärv nutida. Dessutom dansar de till sin egen musik!

När Dopplertrion kommer till Hanebo den 12 mars och Edsbyn dagen efter får besökarna en inblick i hur musiklivet kunde vara för 150 år sedan. Flöjtisterna Susanne Härberg och Erik Frieberg spelar i Hovkapellet i Stockholm och pianisten Stefan Lindgren i Filharmonikerna. Tillsammans har de tagit namn från bröderna Doppler som framförde egna kompositioner och parafraser på kända operor.

Indrakvartetten är liksom Sirena en kvartett, men en stråkdito. De fyra kvinnorna Anna Blomkvist Grane och Karolina Weber Ekdahl, violin, Diana Crafoord, viola samt Isabel Blommé, cello, träffades för drygt tio år sedan på Musikhögskolan i Malmö. Sedan dess har de varit med i många festivaler och givit konserter både i och utanför landet, bland annat två långa gästspel i Kanada. Den 26 mars kommer Indrakvartetten till Hudiksvall och dagen efter till Ljusdal.

Kammarmusikvåren slutar med en Bellmanhistoria, i Söderhamn och Järvsö. En humoristisk historia i 1700-talsanda med gitarristen och manusförfattaren David Härenstam, sångaren och skådespelaren Henrik Hugo och cellisten Anna Dager som gestaltar Fredman, Caisa och Movitz.

Bakom konserterna i vår står Musik Gävleborg i samarbete med Musik i Ljusdal, Norra Hälsinglands konsertförening samt kammarmusikföreningarna i Söderhamn, Kilafors och Voxnadalen.

Mer läsning

Annons