Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsert för blåsarna

Musikskolan vill blåsa liv i blåsmusiken. Gitarren tar över och ingen vill spela valthorn längre.

Kulturskolan i Hudiksvall bjöd in till en blåsmusikmanifestation i Hudiksvalls Folkets Hus på lördagen. Sex blåsorkestrar framträdde för att öka intresset för blåsmusik. Det är nämligen vikande för gitarrspelandet, speciellt hos pojkarna. Musikskolan får anställa fler och fler gitarrlärare ändå är det kö av elever till lektionerna.

– Det har blivit svårt att fylla blåsorkestrarna, säger musikläraren Carl-Erik Strandell. Saxofon och flöjt är fortfarande populärt och trumpet, men inte bastuba och valthorn.

Kulturskolan ställde upp med sex orkestrar vid manifestationen. De yngsta spelar i Blåspopcorn. Sedan ställde sig Vuxenensemblen på scenen med vuxenelever, som tagit upp blåsmusikintresset på nytt. Några av medlemmarna har inte spelat på 30 år. De har fått lektioner av Tommie Saur.

De övriga orkestrarna var Minipoparna, Kulturskolans brassensemble, Let`s Play och Blåspoparna.

Vårterminen avslutas med en konsert i Missionskyrkan för soloartister och mindre grupper, och med två Grand Finale konserter i Folkets Hus.

Sen får Hudiksvallsborna förstås höra Blåspoparna vid studentavslutningen och Nationaldagens firande.