Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsekvensen för gårdsförsäljning oroar

Intresset för och efterfrågan på lokalt producerade drycker har ökat i Sverige. Det är glädjande, och ett resultat av att många konsumenter väljer ekologiskt och närproducerat.

Men det utredningsförslag som lyfts fram av matlandsambassadörer bland annat från Hälsingland och ett kommunalråd i Åre (1/2) innebär att vi måste tillåta att handeln med öl, vin och sprit släpps så pass fri att även utländska tillverkare ska ha möjlighet att sälja alkohol från egna butiker i Sverige. Det ställs inte heller krav på att försäljningsstället ska knytas till tillverkningen på en gård på landet. Det beror på att EU-lagstiftningen inte tillåter att vi särbehandlar svenska tillverkare, och innebär att vi mycket väl skulle kunna se privata spritbutiker i storstädernas förorter. Det är ganska långt ifrån det många tänker sig när man har talat om gårdsförsäljning.

Med största sannolikhet skulle utredningens förslag leda till att den svenska ansvarsfulla alkoholförsäljningen ifrågasätts av EU, vilket två av utredningens experter också påpekat. Även justitiekanslern delar denna oro liksom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Den lokala tillverkningen av drycker, sylt, ost och lammkött är en växande bransch. För producenter med småskalig tillverkning av alkoholdrycker innebär Systembolagets distribution, breda sortiment och kunniga personal en enorm fördel. Redan genom dagens system finns mycket goda möjligheter att på ett bra och kostnadseffektivt sätt kunna saluföra lokalt producerade och efterfrågade drycker – samtidigt som staten kan upprätthålla en ansvarsfull alkoholförsäljning som inte riktar sig till ungdomar eller berusade.

Att Systembolaget nu dessutom utvidgar servicen när det gäller lokalt producerade drycker, ökar skälen ytterligare att inte rusa in i andra förslag, som riskerar att undergräva den nuvarande väl fungerande och uppskattade försäljningsstrukturen. Nu kommer lokalt producerade varor att kunna säljas och köpas i Systembolagets butiker och via e-beställning i hela landet – utan att det innebär någon extra kostnad.

För oss socialdemokrater är det viktigt att hålla fast vid en modell som begränsa alkoholskadornas utveckling och prioriterar skyddet av ungdomen. I den modellen vill vi att gårdsbutiker ska kunna utvecklas.

Christer Engelhardt (S), alkoholpolitisk talesperson för Socialdemokraterna i riksdagens socialutskott riksdagsledamot Gotland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel