Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurserna ökar i Ljusdals kommun

Trots att vågen av konkurser nu avtar har många branscher fortfarande problem. Det är tillverknings-, transport- och tjänsteföretag som är utsatta och i Ljusdal har antalet företagskonkurser ökat lavinartat.

Annons

Under första halvan av 2009 har elva företag gått i konkurs i Ljusdals kommun. Det är nästan tre gånger så många som under samma period föregående år. Det visar statistik från UC, ett av de största affärs- och kreditupplysningsföretagen i Sverige.

– Många företag är fortfarande pressade av den minskade efterfrågan som lågkonjunkturen för med sig, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Att konkurserna drabbar tillverknings-, transport- och tjänsteföretag, tror han beror på att de tre branscherna har en tydlig koppling till den minskade efterfrågan från exempelvis fordonsindustrin och större industriföretag.

Totalt ökade företagskonkurserna med 30 procent i Gävleborgs län under perioden januari till och med juli i år. Andra kommuner som drabbats hårt är bland annat Bollnäs, Sandviken och Söderhamn.