Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurs för bolag vid Träslottet

Bolaget bakom driften av Träslottet i Arbrå har försatts i konkurs. Men vad det innebär för gården i Koldemo är oklart.

- Vi har inga kommentarer till obeståndet, säger Katarina Carlsson, en av tre delägare i det handelsbolag som svarat för verksamheten de fem senaste säsongerna.

Vännernas Trädgård HB övertog arrendet av Willy Maria Lundbergs "kvalitetshus" 2008.

Sommarsäsongen då blev den första för Mia Eberson Skjefstad och makarna Katarina och Håkan Carlsson.

Men trots att de breddat programmet – och inlett en renovering av trädgården – så har det inte gått att nå lönsamhet.

Frågan är vad som händer nu med en av Hälsinglands mest klassiska turistattraktioner.

- Om jag förstått det rätt finns det en vilja hos arrendatorerna att fortsätta på något vis, säger Jan-Erik Englund, styrelsesuppleant i Erik och Marta Perssons minnesstiftelse. Samma uppfattning har stiftelsens styrelseordförande Stefan Permickels.

- Men om det är möjligt vet vi ju inte ännu.

Det är stiftelsen som är ägare av fastigheten, Hans-Andersgården från 1700-talet.

Men medan stiftelsens styrelse hoppas på en fortsättning, så vill Katarina Carlsson samtidigt inte besvara några frågor. Som orsak anger hon att företrädarna för det konkursade handelsbolaget ännu inte träffat konkursförvaltaren, advokat Håkan Jiback.

- Det gör vi först i nästa vecka.

Från att konsumentjournalisten Willy Maria Lundberg (1909–2004) startade Träslottet 1964 och 40 år framåt hade gården konstant 60 000–70 000 besökare varje sommar.

Willy Marias dotter Irja Persson och hennes man Håge – båda landskapsarkitekter – övertog driften 1982. Håge Persson avled 1999, men Irja Persson fanns kvar vid Träslottet till och med 2007.

Goda kontakter med utställare och svenska designföretag gjorde verksamheten lockande för både turister och lokala besökare. Läget intill riksväg 83 och den vackra utsikten över Ljusnan bidrog till en lyckad marknadsföring.

- Men några stora intäkter har egentligen aldrig dragits in utom i serveringen och butiken. Man strosar ju runt där gratis, säger Jan-Erik Englund.

Stefan Permickels vill inte spekulera kring hur en framtida verksamhet kan se ut.

- Det här är ju helt färskt, men det finns idéer, säger Stefan Permickels, som också noterar att Mia Eberson Skjefstad flyttat från trakten.

Vi har även sökt Håkan Jiback för en kommentar, men inte lyckats nå honom.