Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrens om konferens på olika villkor

Första maj är det invigning.

"En toppmodern anläggning för konferenser och större evenemang." Så beskriver kommunen ombyggnaden av Folkets hus och kulturskolans lokaler. Hittills har den kommunala konferensanläggningen kostat skattebetalarna nära 70 miljoner kronor. Då är inte ombygganden av restaurangen medräknad.

En rejäl nota för en konsertsal, som i huvudsak ska användas för musikskolans konserter. Det blir dyra evenemang.

Att få, om någon, av Sveriges kommunala kongressanläggningar går med vinst verkar inte avskräcka kommunen det minsta.

Samtidigt som den första konserten spelas i de nya lokalerna snickras det även på annat håll. Orbaden bygger en modern konferensanläggning och bygger en ny matsal. Då med möjlighet för 300 personer.

– Vinna eller försvinna. Sånt är läget i den stentuffa besöksnäringen idag. Och Orbadens satsning är en förutsättning för att finnas kvar, säger Helene Åkerström Hartman vd och ägare till Orbaden, om varför hon satsar.

För Orbadens verksamhet är hon nu också nominerad till priset för årets företagare i Bollnäs kommun.

Vad gör då kommunen? Stöttar och hjälper till på bästa sätt? Knappast. Orbadens största konkurrent är – just det – Bollnäs kommun.

Inte direkt någon sund konkurrens. Snarare ytterst osund.

Medan Helene Åkerström Hartman på Orbaden säger till Ljusnan att det känns skakigt att låna 4-5 miljoner kronor så överskrider kommunen lätt sin budget, nu senast med 17 miljoner kronor.

Privata aktörer kan aldrig konkurrera med kommuner som alltid har skattebetalarnas pengar i ryggen.

Men det finns en lag mot detta. Lagen om osund kommunal konkurrens skapades när kommuner gick in och satsade skattebetalarnas pengar på verksamheter som redan drevs i privat regi.

Det är inga små pengar det handlar om. Enligt en beräkning från 2006 omsätter kommunala och landstingsägda bolag drygt 170 miljarder årligen.

Första januari skärptes dessutom lagen. Då blev det möjligt för konkurrensverket att åtala kommuner för brott mot lagen om osund konkurrens. Vid en fällande dom får kommunen förbud att bedriva näringsverksamhet.

Just nu ligger flera ärenden och väntar på prövning hos Konkurrensverket, bland annat Uppsala konsert och kongress och Örebros kommunala kongresscenter.

Det samtidigt som Bollnäs kommun färdigställer en stor konferens och kongressanläggning – i direkt konkurrens med både Orbaden och Scandic.

Osund kommunal konkurrens är ett oskick. Den som vill bygga en konferensanläggning är välkommen att starta ett eget företag. Kommunala investeringspengar borde stanna i kommunens verksamheter.

Det finns, som bekant, både skolor och förskolor som behöver pengarna betydligt bättre.

Kommunens ord om att de vill värna det privata näringslivet ekar tomt när kommunen, i själva verket, konkurrerar ut privata aktörer med kommunala pengar.

Med konkurrens om konferens på olika villkor så bygger man inget hållbart näringsliv i Bollnäs kommun.