Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kongressen bara ett rundningsmärke?

/

Idag öppnar Socialdemokraternas kongress i Stockholm. Mona Sahlins första sedan hon blev partiledare för två och ett halvt år sedan.

Annons

350 ombud ska diskutera 1107 motioner. Och besluta om färdriktningen.

Men helst ser nog Mona Sahlin och partiledningen att det blir så få konkreta beslut som möjligt inför de stundande förhandlingarna med MP och V.

Från Ljusdal deltar Roland Bäckman.

Spänningarna är stora i partiet mellan de som vill göra en rejäl vänstersväng och förnyarna som vill föra en mer liberal politik med den stora medelklassen som målgrupp.

Om Socialdemokraterna ska ha en chans att ta över regeringsmakten måste partiet ta hem Stockholm. Och då kan knappast politiken utformas alltför vänsterprofilerat.

Inte nog med att S förlorade förra riksdagsvalet i Stockholm – och därmed också i hela landet. I EU-valet fick S nöja sig med en fjärdeplats i Stockholm med ynka 15,1 procent. Efter både M, F och till och med efter MP.

På kongressen kommer det att bli livlig debatt om vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg. Flera motioner vill förbjuda vinst, medan partiledningen vill försöka avdramatisera frågan genom att betona kravet på kvalitet. Flera vill införa ett kommunalt veto mot friskolor.

När det gäller skolan handlar inte debatten bara om friskolornas villkor. Partiledningen vill också försöka rycka åt sig initiativet i skolfrågorna från folkpartiets Jan Björklund.

Det innebär att partiledningen numera säger nej till motioner om att avskaffa betygen i skolan och stoppa de nationella proven. Trots att kongressen 2005 röstade emot betyg och nationella prov. Med stor majoritet.

Nu är det annat ljud i skällan. Man måste ha prov i skolan och utvärdera barnens kunskaper.

En tydlig nyorientering av partiledningen. Frågan är om ledningen får ombuden med sig. Och frågan är hur djup den nya övertygelsen sitter.

Det ligger nära till hands att uppfatta omvärdering av skolpolitiken som en anpassning typ "härtill är jag nödd och tvungen". Och då är den långsiktigt bräcklig.

Därför är en alliansregering som är överens om skolpolitiken en mycket bättre garant för en bra skola, än en djupt splittrad socialdemokrati som dessutom tvingas göra upp med V som knappast ställer upp på sosseledningens försök att förnya skolpolitiken.

Det kommer säkerligen också att bli strid om det fria vårdvalet som flera motionärer vill avskaffa. Dessutom kräver flera motioner en stopplag mot privatisering av sjukhus.

Visserligen kallas kongressen för jobbkongressen, men det ska bli spännande att se om det verkligen blir jobb, företagande och tillväxt som kommer att stå i centrum eller om huvudintresset kommer att koncentreras till olika bidrag och ersättningar.

Utrikespolitiskt kräver flera motionärer, bland annat den tunga arbetarekommunen i Stockholm, att ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan. Partiledningen säger nej, men är på kollisionskurs med de rödgröna kamraterna i MP och V.

Oavsett vad kongressen beslutar den här veckan, är det bara ett förhandlingsunderlag för den gemensamma plattform som de rödgröna partierna ska jobba fram inför valet.

Mona Sahlin vill ha så få pekpinnar som möjligt för att ha största möjliga frihet inför förhandlingarna. Kanske ser hon kongressens ombud mer som rådgivare än som beslutsfattare. Kanske rent av som rundningsmärken.

Återstår att se om ombuden finner sig i den rollen.

 

Mer läsning

Annons