Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikt stoppar tävlingar på Bollnästravet

/
  • Från och med fredag är det tävlingsstopp på Bollnästravet och fyra andra travbanor runt om i Sverige då Kommunals tidigare varsel träder i kraft.

Från och med fredag 9 juli stoppas tävlingsverksamheten vid Bollnäs travbana.
Detta sedan Kommunal har sagt nej och Almega ja till medlarnas slutbud för hästsportnäringen.
Det innebär att konflikten är ett faktum och att Bollnäs är en av landets fem travbanor som berörs tillsammans med Täby Galopp.

Annons

– Det här är ett mycket hårt slag för travsporten och för vår lokala bana som nu drabbas, säger Carl–Erik Sandström ordförande i Södra Hälsinglands travsällskap.

Vad betyder det här för Bollnästravet?

– Naturligtvis ett ekonomiskt bortfall. Storleksordningen vet vi ännu inte utan det ska vi sätta oss ner och räkna på i morgon bitti (läs torsdag). Bortfallet beror på hur många tävlingsdagar vi eventuellt måste ställa in eftersom vi inte har några möjligheter att flytta några tävlingar.

Hur kommer ni att agera?

– Vi får titta på om det finns någon möjlighet att ta in och med någon form att entreprenörsverksamhet kunna i alla fall bedriva träningsverksamheten. Det är den enda möjligheten jag ser i dag för ersättare från andra banor får vi inte ta in för vare sig tränings eller-tävlingsverksamhet.

Nästa planerade tävlingsdag på Bollnästravet är onsdag 14 juli.

– Jag hoppas verkligen att det här har löst sig till dess. Men risken finns att konflikten utvidgas och skulle strejken fortsätta och sträcka sig över den 31 juli då vi arrangerar V75 då skulle det vara en katastrof.

"Det är oacceptabelt att arbetsgivaren vill sänka lönerna för nyanställda med 10 procent i en bransch som omsätter miljarder. Nu tar vi strid för att Kommunals medlemmar i hästbranschen ska få skälig lön och bra arbetsvillkor för det viktiga arbete de utför på landets travbanor och ridskolor, skriver Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

– Medlarna känner sig kapade vid fotknölarna av Kommunals agerande, säger Tommy Karlsson, avtalsförhandlare på arbetsgivarparten Almega Tjänsteföretag.

Mer läsning

Annons