Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konferens om gröna vägar inom vård och omsorg

/
  • Sven G Hultman, ordförande i Hälsans Natur, pratade om hälsonyttan av kontakt med djur ur ett historiskt perspektiv och om hur forskningen i ämnet ser ut. Moderator var Lennart Ekdal.
  • Maria Jonsson, bonde från Bollnäs, berättade att det i Sverige finns runt 100 gårdar som erbjuder lantbruksmiljö för rehabilitering med bland annat kommunen eller kriminalvården som kunder. I Gävleborg finns än så länge inte en enda.

Kan grön terapi och omsorg kan vara en tillväxtfaktor för framtidens vård och omsorg? Frågan diskuterades under tisdagens konferens på Folkets Hus i Hudiksvall.

Annons

Till Folkets Hus hade föreläsare bjudits in för att prata inför politiker, beslutsfattare och entreprenörer inom grön terapi och omsorg. Begreppet innebär att man använder sig av sällskapsdjur och naturen som ett komplement till traditionella metoder, till exempel inom äldreomsorgen, psykiatrin eller kriminalvården, vilket har bevisat sig vara effektfullt i andra länder där man kommit mycket längre, som USA eller Norge.

- I Sverige, eller om vi ska prata Gävleborg, har vi inte alls kommit långt vad gäller verksamhet. Kanske vi har kommit längre med själva tankeverksamheten kring det, säger Carina Nilsson, utredare och utvecklingsledare på Nordanstigs kommun.

Hon berättar att man i Nordanstig har två företag som erbjuder tjänster inom ramen för grön terapi. Det handlar om ridterapi och djurunderstödd aktivering. Det senare vänder sig främst till barn och unga för att skapa mervärde.

Än så länge är inte "det gröna tänket" en så naturlig del av den svenska vården och omsorgen som Carina Nilsson skulle önska, men hon tror att det går åt det hållet.

- Tittar man på hur det ser ut i Europa tror jag definitivt det. Jag ser också en ökad efterfrågan från våra brukare, de vill själva prova på de här metoderna.

Men det är svårt att få politiker och beslutsfattare att förstå vinsterna med natur- och djurkontakt, och hur man rent praktiskt ska kunna få in de olika metoderna i vård, omsorg och skola. En anledning kan vara att det inte finns någon nationell definition.

- För att det här ska kunna växa i Sverige måste vi få en instans som ansvarar för att samla ihop all kunskap och beskriver den, en centrumbildning som är knuten till ett universitet, säger en av konferensens föreläsare, Sven G Hultman från Hälsans Natur.

Annons