Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koncentrera makten med färre myndigheter

Under Folkpartiets landsmöte i helgen presenterades förslag om en ny myndighet med ansvar för jämställdhetsfrågor.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm sa att en myndighet ger struktur, sprider kunskap och hjälper oss andra hålla fokus på det vi ska göra.

Man kan tycka att människor borde kunna klara av att hålla fokus utan att maktbefogenheter ska behöva inrättas. Och frågan är om inte dessa kostar mer än de smakar?

Tidigare i år skrev Hela.hälsingland.se att staten skulle spara 200-300 miljoner kronor årligen om myndigheter i Stockholm flyttade till billigare lokaler på andra håll i landet. Två tredjedelar av lokalytan ligger centralt i stan och sammantaget uppmättes lokalkostnaderna under 2011 till 22 miljarder kronor.

Varför är det ens nödvändigt att myndigheter som ska representera hela landet har kontor i centrala Stockholm? Problemet sträcker sig dock längre än till dyra lokalkostnader.

I Sverige har vi en myndighetsapparat som tillsammans med riksdag och regering är onödigt stor. Om mindre kraft läggs på administrativa extrautgifter kan man i stället komma närmare den politiska kärnan.

Med färre personer i offentlig styrning blir makten mer koncentrerad och politiken kan närma sig vardagslivet. Det är anmärkningsvärt hur lite vi diskuterar att staten skulle fungera bättre liten, men stark.

Folkpartiet har tidigare varit kritiskt till att en jämställdhetsmyndighet skulle vara bästa sättet att nå rättvisare förhållanden mellan män och kvinnor. Men nu verkar man alltså ha ändrat sig. När detta presenterades ställdes frågan om vi verkligen behöver en 235:e myndighet. Arnholm svarade skrattande att hon inte kan exakt nummer eller siffra.

Vi skämtar ofta om vårt byråkratiska land. Men både företag och enskilda skattebetalare kan sätta skrattet i halsen över Sveriges myndighets.

Statistiska centralbyrån uppmäter antalet statliga förvaltningsmyndigheter till 245 stycken. Sammantaget omfattar registret 468 myndigheter.

Det finns flera behjärtansvärda områden som har fått egna statsråd och myndigheter. Men faktum är att alla problem inte löses genom egna myndigheter, hur behjärtansvärda de än må vara. Det behöver inte nödvändigtvis vara just jämställdhetsmyndigheten i sig som är fel i det här fallet. Men förslaget väcker den viktiga frågan om vi inte har för många myndigheter redan.

Genom att skära ned på myndigheter och politiska poster kan vi göra besparingar som i sin tur ger oss, varje enskild person, mer handlingsutrymme och sätter våra egna beslut framför politikernas prioriteringsagenda.