Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompetens och ödmjukhet saknas

Demokrati betyder folkstyre säger man ofta. Men de som ska styra kan samtidigt inte riktigt vara som vanligt folk.

De måste faktiskt kunna lite mer, alternativt vara ovanligt ödmjuka inför sin okunskap. Den skoldebatt som nu rasar, i spåren av barn- och utbildningsnämnden, vid det här laget rätt berömda PwC-rapport, blottlägger svagheterna i demokratin. Nämndordföranden har nämligen visat sig sakna både kompetens och ödmjukhet.

Bo Wikström har gått den traditionella vägen från en industrihyvel till Socialdemokraternas lokala toppskikt, via fackets ombudsmannasystem. Han är inte välavlönad skolpolitiker (53 000 kr i månaden om han jobbade heltid) för att han vet saker om skolan som vi andra inte vet. Han är skolpolitiker för att han är socialdemokrat, och för att han följt den karriärväg partiet stakat ut.

Det finns problem med alla system, och tanken på en demokrati styrd av en elit är inte heller trevlig, men detta känns inte hållbart. Alla vi som under de senaste månaderna försökt debattera med Bo Wikström har mött en person som pendlar mellan pinsam tystnad eller nonchalant övertygelse. När han allt som oftast inte kan svara vänder han sig ängsligt till den ansvarige förvaltningschefen.

Politikerförakt är en vidrig företeelse. Vi ska ha respekt för våra folkvalda, men de måste också göra sig förtjänta av vår respekt. Den kommer inte – lika lite som själva kompetensen – automatiskt med ämbetet. Okunskap och nonchalans bidrar till politikerförakt.

Mitt råd till Bo Wikström är följande: Säg upp dig.

Po Tidholm

förälder, Trönö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel