Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunister letar kamrater

På tisdagskvällen höll Kommunistiska partiet sitt första offentliga möte i Söderhamn.

– Målet är att starta en egen avdelning, säger Karlaxel Källman (KP).

Det kommunistiska partiet är inte nystartat, men har levt ett liv i skymundan.

I Söderhamn har partiet haft viss aktivitet de senaste åren och på tisdagskvällen arrangerade Karlaxel och Lena Källman, från partiets Gävleborgsavdelning, det första offentliga mötet i Söderhamn.

På premiärmötet hade moderpartiets sekreterare Robert Mathiasson bjudits in.

Han är ute på en nationell kampanjturné som under hösten besöker ett 50-tal platser i landet, från Trelleborg i söder till Luleå i norr.

Under sitt besök i Söderhamn passade han på att skjuta sönder Sverigedemokraternas (SD) helyllebild.

– Eftersom det partiet hade så stora framgångar här tycker jag det är viktigt att bemöta deras politik, säger Robert Mathiasson.

Det fåtal närvarande som deltog i mötet fick en kraftfull redogörelse om hur extremhögern, genom att försköna och manipulera, bitit sig fast i det svenska folkhemmet.

– SD har lagt den skrikiga rasismen på hyllan och tagit på sig finkostymen i stället. Men det gäller att se bortom orden och deras kläder, säger Robert Mathiasson.

Han anser att politiken som SD för i dag är direkt nedärvd från Nazityskland – enda skillnaden är att judehat har bytts mot islamofobi och att partiet väljer att slänga sig med ord som "frihet" och "demokrati".

– De pratar om att de är ett demokratiskt parti. Men synar man dem så ser man att de inte vill ha ett fritt samhälle där alla, oavsett härkomst, är lika mycket värda. Deras filosofi kommer från Hitler – ett rike, ett folk.

Målet för Kommunistiska partiet är att bygga upp en tillräckligt stor medlemsbas för att starta en egen Söderhamnsavdelning.