Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunhuset får ny hjärtstartare

Blir det fler dramatiska sjukdomsfall i Förvaltningshuset i framtiden finns det en mer lättskött hjärtstartare på plats.

I samband med ett plötsligt sjukdomsfall under måndagens kommunfullmäktigemöte avled M-politikern Mats Sundell.

På tisdagen figurerade uppgifter om att den defibrillator, som ska användas för att starta hjärtverksamheten igen, som sitter strax utanför Ljusdalssalen i Förvaltningshuset bara kan användas av ett fåtal som är utbildade på utrustningen.

Räddningschefen Peter Nystedt tillbakavisar dessa uppgifter.

– Det var dåvarande bygg-, miljö- och räddningsnämnden som köpte in utrustningen och många har fått utbildning i den samt i hjärt- och lungräddning. Men när det gäller möten kvällstid kan det vara en brist att det är främst tjänstemän som kan detta, säger Peter Nystedt.

Nu ska en ny och betydligt mer lättskött defibrillator ersätta nuvarande. I förra veckan upphandlade Inköp Gävleborg utrustningen som kostar omkring 9 000 kronor. Den ger tydliga råd hur den ska användas vid hjärtproblem.

– Det bör också framhållas att räddningstjänsten erbjudit kommunstyrelsen hjärt- och lungräddning utan att få någon närmare respons, säger Peter Nystedt.