Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunfullmäktige säger nej till valfrihet inom hemtjänsten i Söderhamn

Under måndagens kommunfullmäktige sa man nej till att införa valfrihet för hemtjänsten. Men debatten blev utdragen och ledamöterna var långt ifrån ense.

Ärendet bygger på en motion som handlar om att brukaren själv ska få välja vem som sköter omsorgen hemma, vilket man i dagsläget har för tvätt och städ. I maj förra året sa man ja till det och man sa då också ja till att låta omvårdnadsnämnden utreda om när och hur.

Läs mer: Hemtjänst i kommunal eller privat regi – söderhamnarna kan få bestämma själva

Men flera av partierna vill istället att det ska sättas upp en tidsram, vilket man diskuterade under kommunstyrelsens senaste möte. Viktor Wärnick (M) anser att man borde besluta om att valfriheten ska vara i bruk den 1 januari nästa år.

– Vi vill att man fattar ett beslut. Vi tycker inte att det ska delegeras till omvårdnadsnämnden, vi tycker att det är alldeles för viktig, sa han under kommunfullmäktiges sammanträde på måndagskvällen.

Läs en repris av rapporteringen från kommunfullmäktige här

Det tycker, förutom Moderaterna, även Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Vänsterpartiet ville säga nej till förslaget, eftersom de inte står bakom en privatisering av välfärden.

– Vår utmaning är att göra de här yrkena attraktiva. Privata utförare har ofta högre löner, vilket gör att de blir mer attraktiva arbetsgivare. Idag har anställda inom kommunen rätt till heltidstjänst och meddelarskydd. Att införa LOV skulle innebära att man tar bort en del av det, sa Jonna Källström Böresson (V).

Partiet hade därför ett tillägg till förslaget, om kommunen ska ha valfrihet inom hemtjänsten så ska alla även fortsättningsvis har villkor i nivå med kollektivavtal och rätt till heltid, och verksamheten ska utföras med hållbar utveckling i åtanke.

Läs mer: Valfriheten en vattendelare

Att yrket skulle bli mindre attraktivt inom den kommunala sektorn höll Magnus Svensson (C) inte med om.

– Nej, det har inte visat sig att det varken är plus eller minus. Det man kan se är att kvaliteten har blivit bättre. Men ytterst handlar det här om valfriheten.

Förslaget om att satsningen ska vara igång redan i januari är något som omvårdnadsnämndens ordförande Katarina Hedberg (S) ser som ogenomförbart.

– Varför föreslår ni då den 1 januari nästa år när ni vet att det inte kommer att hålla?

Så såg dock inte Magnus Svensson på saken.

– Jag tror att tidsramar kan sporra om man vill genomföra det, sa han.

Tre förslag ställdes mot varandra. Antingen kunde man välja att gå på kommunstyrelsens linje och låta omvårdnadsnämnden sköta införandet eller istället gå på det borgerliga förslaget om att införa det redan i januari nästa år. Man kunde också säga nej helt och hållet.

Efter en votering ställdes förslaget att säga nej mot det borgerliga förslaget. Kommunfullmäktige valde då att gå på Vänsterpartiets linje och sa därmed nej till valfrihet inom hemtjänsten.