Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunfullmäktige säger ja till bandyhall på SJ-området

 
Bandyhall i Bollnäs
Visa alla artiklar

Beslut under måndagskvällen. 38 ja mot 7 nej till att gå vidare med planerna på att sälja området till Bollnäs Bandys fastighetsbolag.

Läs reprisen av vår liverapportering här

Debatten var lång och bitvis het. Representanter för Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet varnade för kostnader som riskerar att skena iväg och orättvisan i att satsa mycket mer pengar på bandyn än på andra idrotter.

Förespråkarna talade däremot om att kommunen måste ta tillvara på den chans det enligt dem innebär att en extern finansiär vill satsa pengar på att utveckla SJ-området.

Läs mer: Majoritet i KS för bandyhall: "En möjlighet att lyfta SJ-området ur sin törnrosasömn"

Både Maria Mörk (V) och Peter Nordebo (L) poängterade att de inte är emot att det byggs en bandyhall i kommunen, men att de i sådana fall vill att det görs på Sävstaås. Deras vision är att SJ-området i stället ska bli en ny stadsdel med bostäder, butiker och kulturella verksamheter.

Vad gäller kulturbiten fick de mothugg av Marina Nilsson (C)

– Är det någonting som är kultur i Hälsingland så är det väl bandy, sa hon.

Johan Toll (MP) tycktes inte vara någon anhängare av ett hallbygge över huvud taget.

– Jag anser tyvärr inte att vi har ekonomisk täckning för detta. En bandyhall vore jättebra för bandyn, men inte för Bollnäs kommun, sa han.

Från liberalernas håll ansåg man att ekonomiska frågor fått för litet utrymme i debatten.

– En kostnad på 7 miljoner kronor skulle innebära en subvention på 29 000 kronor per bandyaktiv ungdom, sa till exempel Yanina Westergren (L).

När det slutligen var dags för votering var det bara ledamöterna för just L, MP och V som röstade nej.

Så här säger klubbchefen om beslutet

Med en nästan förkrossande majoritet, 38 röster mot 7 sa kommunfullmäktige ja till att gå vidare med förslaget att sälja fastigheten Bro 4:4 till bandyklubbens nystartade fastighetsbolag.

Läs mer: Unik grafik – Se hur Bollnäs Bandy vill förvandla SJ-området

Det innebär att klubben har upp till 18 månader på sig att visa att de kan köpa marken och bygga en hall där samtidigt som de uppfyller en rad krav som kommunen ställer. Det handlar bland annat om att kommunen inte ska behöva bidra med mer än 7 miljoner kronor om året.

Bollnäs Bandys klubbchef Robert Lindgren var glad efter beskedet.

– Nu ställer jag in min semester och fokuserar på att ta in det här arbetet i nästa fas, säger han.

Än återstår dock en hel del frågetecken att rätas ut innan det verkligen är klart att det blir en hall den här gången. Vad prislappen på marken kommer att hamna på är till exempel fortfarande okänt. Det ska så småningom bestämmas efter att två oberoende värderare sagt sitt.

Läs mer : Bandychefen hoppas fortfarande på invigning Grillnatta 2017

När klubben sedan tagit fram det underlag som kommunen vill ha så kommer det troligtvis att krävas ett nytt politiskt beslut innan marken verkligen kan säljas.

Dessutom kräver ett hallbygge en ny detaljplan för fastigheten, vilket innebär samrådsprocess och möjlighet att överklaga.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!