Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunfullmäktige - Bekymmersamt för Ovanåker när kostnader blir större än intäkter

Budget, bostäder, besöksnäring och busskort för ungdomar var några ämnen som togs upp i kommunfullmäktige i Edsbyn på måndagskvällen.

Kommunfullmäktige beslutade att fastställa budgetposterna i budget- och verksamhetsplanen för 2017-2019.

Oppositionsrådet Hans Jonsson (C) kunde konstatera att enligt Sveriges kommuner och landstings (SKL) prognos kan Ovanåkers kommun även 2017 räkna med ett budgetöverskott - då på 4,4 miljoner.

2018 har budgetöverskottet minskat till 300 000 och 2019 kan det bli ett budgetunderskott på 5,5 miljoner. Detta trots att kommunens intäkter beräknas öka från 645 miljoner 2017 till 674 miljoner 2019, enligt SKL:s prognos.

Men samtidigt ökar kommunens kostnader bland annat när antalet äldre som behöver vård och omsorg ökar liksom antalet gymnasieelever. Kommunen behöver också bygga fler bostäder. Samtidigt som det behöver investeras i slitna skolbyggnader.

Enligt SKL kommer även kommunernas kostnader att öka genom flyktingmottagningen till exempel i form av ett ökat behov av förskoleplatser och elevplatser i grundskolan. SKL flaggar därför för rejäla ökningar av kommunalskatten om bara några år.

– Vi har en rejäl resultatförsämring framför oss. Det är ett bekymmersamt läge, sade oppositionsrådet Hans Jonsson.

Han tycker också att det därför är olyckligt att kommunen tog beslut om driftbudgeten först och väntar med investeringsbudgeten till i september. I vanliga fall beslutar kommunen om både driftbudget och investeringsbudget.

På det replikerade kommunalrådet Yoomi Renström (S) att Centerpartiet var med och beslutade att bygga en F-6-skola i Edsbyn för 50 miljoner vilket har lett till grus i maskineriet, när det gäller investeringsbudgeten.

Vidare ville Hans Jonsson att det görs en uppdatering av kommunens bostadsstrategi. Efter diskussion med Yoomi Renström kom man fram till att uppdraget ska redovisas för kommunfullmäktige senast i september.

Jennie Forsblom (KD) presenterade också ett utredningsuppdrag, som Centerpartiet och Kristdemokraterna hade som tilläggsyrkanden. Det är att kommunen undersöker vad det skulle kosta att ge gratis busskort inom kommunen till alla kommunens ungdomar från årskurs sju upp till och med 19 år.

Jennie Forsblom ställde också i början av fullmäktige en fråga till Alfta-Edsbyns fastighets AB:s (AEFAB) ordförande Ylva Ivarsson och det är varför stommen i de nya hyreshusen vid Älvstranden i Edsbyn byggs i betong och inte i trä.

Det med anledning av Ylva Ivarssons motion om just att bygga mer i trä.

Läs mer: Ylva Ivarssons motion om att bygga mer i trä

Ylva Ivarsson svarade att när den nya styrelsen för AEFAB tog över planeringen av Älvstranden var projektet långt gånget och i det närmaste färdigt för beslut.

Efter samråd med räddningsförbundet var en träkonstruktion inte att rekommendera och med branden i Öjollas i färskt minne föll valet på betongstomme.

– Vid kommande byggprojekt ska jag självklart verka för att användandet av trä blir en ledande princip, sade Ylva Ivarsson.

Vidare beslutade kommunfullmäktige att anta den nya besöksnäringsstrategin för Ovanåkers kommun, som är indelad i fyra kapitel Unika Ovanåker (till exempel hälsingegårdarna), Vilda Ovanåker (naturupplevelser), Leder i Ovanåker (som vandringsleder och skoterleder) och Eventen i Ovanåker (som Stormässan och Persmässan).

Gun-Marie Swessar (C) efterlyser nu en operativ plan och det är bråttom med den, så det inte bara blir ord och ingen verkstad. Det behövs också pengar så det operativa arbetet kommer i gång.

Kommunen har en viktig roll när företag och föreningar ska komma igång och jobba efter den nya besöksnäringsstrategin, enligt Gun-Marie Swessars resonemang.

Läs mer: Ovanåkers kommun gör ett plus i budgeten på drygt 15 miljoner 2015