Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunernas bolagsvinst – 260 miljoner på fem år

Trendkurvorna pekar uppåt för de kommunala bolagen. De senaste fem åren har hälsingekommunernas egna företag plockat hem drygt 260 miljoner kronor i vinst.

Efter att ha granskat boksluten för de 23 största kommunala bolagen i Hälsingland från de senaste tolv åren är trenden tydlig.

Trots återkommande dippar i resultaten ökar den totala vinsten hos bolagen – rejält. Det gäller oavsett om en tittar på den totala vinsten, eller den procentuella ökningen.

Läs även: Invandring och åldrande befolkning kostar – så skuldsatt är din kommun

De senaste fem åren har de 23 största kommunala bolagen i Hälsingland sammantaget gjort en vinst på 263 642 000 kronor.

Jämfört med 2003 nästan niofaldigades den sammanlagda vinsten 2014, då den ökat från knappt 11 miljoner 2003 till nästan 90 miljoner för 2014.

Uppåtkurvan fortsätter även när den genomsnittliga vinsten för bolagen räknas ut. År 2003 gick ett genomsnittligt kommunalt hälsingebolag med knappt en halv miljon i vinst. I slutet av 2014 hade vinstsiffran ökat till nästan 4 miljoner.

Varför väljer kommuner att ha egna aktiebolag?

– Att driva affärsmässiga verksamheter i bolag är vanligt inom kommunerna, när det gäller verksamheter som inte ska bekostas med skattemedel. Att ha verksamheterna i ett bolag gör det också enklare att skilja på kommunala verksamheter och andra, säger Åsa Myrhberg, ekonomichef på Bollnäs kommun.

Måste kommunala bolag gå med vinst?

– De går under samma aktiebolagsregler som alla andra företag. Däremot är det oftast mycket snällare ägardirektiv där man inte söker efter maximal vinst, som exempelvis privata bolag kan göra. Vår vatten- och avloppsverksamhet ska till exempel gå plus minus noll, säger Åsa Myrhberg, och fortsätter:

– En kommun och dess bolag bör bara gå med så mycket vinst att det garanterar framtiden för dess invånare eller kunder. Det är inte bra med för stora överskott.

Läs också: Befolkningen växer - men allt färre ska försörja allt fler

De företagen som har bäst utveckling, omsätter mest och har störst vinster är bostadsbolagen. Samtliga sex företag med högst vinst 2014 är kommunala bostadsbolag.

– Det är framför allt lägre räntor och rent allmänt färre vakanta lägenheter som ger allmännyttan en stark ekonomi, säger Richard Brännström, vd för Ljusdalshem.

Samtidigt står de allmännyttiga bostadsbolagen för störst svängningar i resultaten. Något som hänger ihop med det allmänna befolkningstappet i norrlandskommunerna den tillhörande värdeminskningen på fastighetsinnehavet.

– De minusår under 2000-talet för bostadsbolagen beror på att vi fått skriva ner värdet på våra tillgångar, förklarar Richard Brännström.

Under 2014 gick ekonomin i nästan samliga kommunala bolag ihop. Endast Söderhamn Nära och Nordanstigs vatten AB redovisade minusresultat i de senaste offentliga boksluten.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik