Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunerna tar över hemsjukvården?

Frågan om gränsdragningen gällande arbetstekniska redskap kan lösas om kommunerna i länet fullföljer det gamla landstingsbeslutet och tar över hemsjukvården.

Annons

I april 2007 fattade Landstinget Gävleborg beslutet att de enskilda kommunerna skulle ta över hemsjukvården. Men andra saker kom emellan och beslutet aktiverades inte.

Nu kan en återupplivning vara på gång och det som satt bollen i rullning är tvisteämnet om gränsdragningsfrågorna kring de arbetstekniska redskapen.

Ett konkret fall i Söderhamn var det där det uppstod en tvist mellan kommun, landsting och försäkringskassa om vem som skulle betala inmontering av en travers åt en nioåring.

I tisdags träffades parterna för att diskutera det förslag till lösning som landstinget och Region Gävleborg satt ihop. Inget beslut togs, mötet resulterade istället i att en arbetsgrupp sattes samman som ska diskutera förslaget.

Gruppen består av Vivianne Sundqvist, Tommy Berger, Anna-Karin Link, Bengt-Olof Hedman och Christina Wall.

- Före sommaren torde vi veta var man står. Är vi inte överens då så får vi hitta en separat lösning på just det här problemet, säger Johnny Haraldsson, Region Gävleborg.

• Förslaget handlar alltså om att kommunerna tar över hemsjukvården från landstinget. Det innebär att kommunerna tar över ansvaret både vad gäller vårdpersonal och tekniska hjälpmedel. Ekonomiskt sker en skatteväxling.

- Ungefär hälften av landets kommuner har den lösningen. Väljer man den så ska det först göras en förstudie. Beslut kan fattas år 2010 och genomföras under 2011, säger Johnny Haraldsson.

Landstingets beslut från 2007 var ensidigt, men rättsligt korrekt. Den här gången blir det en dialog med kommunerna så att man är överens:

- Vi eftersträvar en samsyn, säger Johnny Haraldsson.