Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunerna kan få köpa öl hemligt

Ett nytt lagförslag öppnar för kommunerna att göra hemliga provköp för att kontrollera åldersgränser.

Kommunerna ska få genomföra kontrollköp för att granska hur väl butiker följer åldersgränserna vid försäljning av folköl, tobak och receptfria läkemedel.

Många kommuner har genom åren använt metoden, men JO har vid två tillfällen stoppat möjligheten. Det första utslaget kom redan 1996, och konstaterade att metoden var att betrakta som brotts- och bevisprovokation.

Provköp för ålderskontroll är också att betrakta som dold myndighetsutövning ansåg JO när frågan togs upp igen 2009. Sedan dess har kontrollköpen i kommunerna legat nere.

På onsdagen beslutade riksdagens socialutskott att föreslå en legalisering av metoden och vill att riksdagen tillåter kontrollköp från 1 maj 2014.

Det är i dagsläget oklart om Hudiksvalls kommun kommer att tillämpa kontrollköp om förslaget går igenom.

– Vi får ta och utvärdera exakt vad lagen säger. Sedan kan jag tänka mig att det blir samråd med länsstyrelsen och de andra hälsingekommunerna, säger Erik Almqvist, utredare på tillståndsenheten.

Även Folkhälsomyndigheten kan komma med råd om hur lagen ska tillämpas i kommunerna.

Sedan JO:s beslut för fem år sedan har kommunerna varit begränsade till egna tillsynsbesök, som visserligen har kunnat vara oanmälda.

I Hudiksvall har besöken skett minst en gång om året.

– Då gör vi en besiktning i och omkring butiken innan vi avslöjar att vi är där, säger Erik Almqvist.

I samtal med butikens anställda och ansvariga lämnar inspektörerna sina synpunkter.

Chansen att de tillsynsbesök som i dag görs skulle avslöja brott mot åldersgränserna får betraktas som små. Samtidigt signalerar Erik Almqvist om att man nog inte ska ha övertro på effekterna av en ny laglig metod.

– Det är inte säkert att man kan dra några generella slutsatser av ett kontrollköp heller, säger han.

Nu ska tillståndsenheten vid Hudiksvalls kommun titta på förslaget och ta ställning till de möjligheter det ger.

– Sedan får vi se hur lämpligt det är att använda metoden.

I sitt ställningstagande betonar socialutskottet att kommunerna bara får anlita personer över 18 år till sina inspektioner.