Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner hjälper svältande

Hallsbergs kommun utmanar nu landets övriga kommuner att skänka en krona per invånare till Läkare utan gränsers arbete för de svältande på Afrikas horn. Brevet med uppmaningen kommer från kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg Thomas Doxryd.

Annons

Han konstaterar i brevet att om alla Sveriges kommuner ställer upp kommer man att kunna skänka över nio miljoner kronor, pengar som kan rädda liv.

Han konstaterar vidare att på Afrikas horn pågår en katastrof mitt framför våra ögon. Tolv miljoner människor lider av svält. Barn dör och hela familjer går under.

Kommunstyrelsens ordförande i Ovanåkers kommun Yoomi Renström tycker uppmaningen är intressant och att den är ett bra initiativ.

– Vi ska ta upp utmaningen. Vi måste diskutera hur vi ska göra. Egentligen får inte kommunen skänka bort pengar. Därför måste jag kolla hur man kan göra i detta fall, säger Yoomi Renström.

Liknande tongångar hörs från kommunstyrelsens ordförande Marie Centerwall i Bollnäs.

– Jag tycker det är en god idé. Helt klart behöver man mycket resurser. Men frågan är om man kan göra det som kommun och skänka pengar så. Frågan är färsk och jag vet inte hur man ska förhålla sig till det. Men jag ska ta frågan med mig, säger Marie Centerwall.

För Bollnäs del skulle det handla om 26 200 kronor.

Mer läsning

Annons