Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens vädjan till Telia: "Skjut upp nedsläckningen av kopparnätet"

I en skrivelse till Telia vädjar Bollnäs kommun att nedsläckningen av kopparnätet ska skjutas upp. Detta eftersom delar av kommunen saknar mobiltäckning.

Annons
Flugbo, Herte och Simeå kommer bland annat att drabbas av nedsläckningen av kopparnätet.

Sedan tidigare har Telia aviserat att kopparnätet i Bollnäs kommun ska nedmonteras i höst.

Läs mer: Telia stänger ner kopparnätet i Bollnäs – här är listan på berörda områden

I skrivelsen, som är undertecknad av kommunalråd Marie Centerwall (S) och kommunchef Anders Johansson, uppmanas Telia nu att vänta.

"Bollnäs kommun är en av de kommuner som drabbas hårt eftersom det idag finns innevånare som idag har väl fungerande uppkoppling via ADSL och Telias kopparnät men som inte har mobiltäckning från någon leverantör", står det i skrivelsen.

Kommunen menar att flera företag skulle drabbas av nedmonteringen, samt slå hårt mot personer som sysslar med arbete eller studier på distans. Dessutom hänvisar kommunen till medborgarnas säkerhet, eftersom de inte skulle kunna nå 112.

Enligt skrivelsen försöker Bollnäs kommun öka takten med utbyggnaden av stadsnätet, men fiberutbyggnaden kommer inte att vara klar i vissa områden till hösten.

Skrivelsen avslutas sedan med en fråga om Telia planerar att förstärka med en mast i Flugbo, samt en vädjan: "Det måste vara en självklarhet att den nya tekniken i alla delar ska finnas på plats innan den gamla tas ur bruk. Därför vädjar vi till Telia att skjuta upp nedsläckningen av kopparnätet till dess utbyggnaden av fibernäten kommit längre".

Annons