Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens hemsida blockerad: "Någon har lagt in en liten infekterad fil"

På grund av angreppsrisk från skadlig programvara blockerades Bollnäs kommuns hemsida under måndagsmorgonen. Kommunikationschefen är osäker på vad som hände men säger att problemet ska vara åtgärdat nu.

Den som försökte gå in på kommunens hemsida bollnas.se under måndagsmorgonen möttes av en varningstext.

"Angripande webbsidor försöker installera program för att stjäla privata uppgifter, använda din dator för att angripa andras, eller för att skada ditt system", stod det till exempel hos de som använder webbläsaren Firefox.

"Det kan hända att angripare som för närvarande finns på www.bollnas.se försöker installera skadliga program på datorn som stjäl eller raderar dina uppgifter (t.ex. foton, lösenord, meddelanden och kreditkort), stod det hos de som surfar med Chrome.

Enligt Anders Broren, kommunikationschef på Bollnäs kommun, är det troligtvis inte någon hackerattack som ligger bakom problemen – utan att en skadlig fil smugit med när någonting laddats upp på hemsidan.

– Någon har lagt in en liten infekterad fil. Vi plockade bort den direkt i morse men varningen ligger kvar i vissa webbläsare, säger han.

Vad var det för fil?

- Jag vet inte riktigt vad det var. Någon typ av inbäddad länk.

Men det är någon på kommunen som laddat upp den?

- Så tror vi i alla fall. Men utan att vara medvetna om exakt vad det var.

Är det säkert att gå in på kommunens hemsida nu?

– Ja, nu är det riktigt säkert.

Hur vanligt är det att ni drabbas av den här typen av problem?

– Det har väl hänt någon gång tidigare. Men det är inte vanligt, säger Anders Broren.