Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens årsredovisning godkänd

På måndagskvällen godkände kommunfullmäktige Ovanåker kommuns årsredovisning för 2014. Fullmäktige godkände också de kommunala bolagens årsredovisningar. Men fortfarande är kommunrevisionens Sven-Åke Holm inte nöjd med tågordningen att fullmäktige tar beslut efter bolagsstämmorna.

Han vill också att bolagens styrelser ser över ägardirektiven och vad som står i bolagsordningen.

Det tydligaste exemplet gäller Alfta industricenter AB, dotterbolag till OKAB.

I revisionens granskning konstateras att bolaget saknar ägardirektiv och att bolagsordningen behöver ses över.

Bolaget har två fastigheter i Edsbyn, men ska enligt bolagsordningen förvalta och förvärva fastigheter i Alfta. Bristen på ägardirektiv har även påtalats tidigare.

– Det är förvånande att kommunledningen kan agera så här. Det är ni politiker i fullmäktige som måste säga till om att inte göra så här, sade Sven-Åke Holm i sitt inlägg.

Här behövs en rejäl skärpning, när det gäller de kommunala bolagen, menar han vidare.

Kommunchef Christer Engström, som i vanliga fall inte brukar kommentera fullmäktige, sade mot slutet av sammanträdet att kommunledningen kommit överens om denna ordning med revisions- och rådgivningsföretaget KPMG som gör de övergripande årsredovisningarna och revisionsberättelserna för de kommunala bolagen. Detta bland annat för att klara stoppdatum för när årsredovisningarna ska vara klara.

Men det är en uppgift Sven-Åke Holm ifrågasätter.

– Det måste vara en missuppfattning. Vi är helt överens om att så här kan man inte göra. Nu är en sittning inplanerad, så man gör riktigt nästa år, säger Sven-Åke Holm.

KPMG har heller ingen anledning att rikta anmärkning mot styrelsen eller verkställande direktör för Alfta-Edsbyns fastighets AB, Helsinge Net Ovanåker, OKAB näringslivs AB det och dess dotterbolag Alfta industricenter AB.

Samma sak fastställer Öhrlings PricewaterhouseCoopers (pwc) revisor när det gäller Bollnäs-Ovanåkers renhållnings AB. När det gäller Helsinge vatten AB har verksamheten skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt bra sätt. Den interna kontrollen är tillräcklig, anser pwc.