Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen visar stor okunskap om hedersrelaterat våld

Snälla kommunstyrelsen: Gör om och gör rätt, skriver Bodil Eriksson och Yvonne Spring.

Annons

Undertecknade lämnade in ett medborgarförslag till Ljusdals kommun i januari 2017, med begäran om att ta fram underlag/statistik över förekomsten av hedersrelaterat våld och förtryck i vår kommun. Fullmäktiges presidium delegerade medborgarförslaget till kommunstyrelsen, som i sin tur beslutade att uppdrag lämnas till kommunledningskontorets utredarenhet, att sammanställa och presentera aktuell statistik avseende förekomsten av polisanmälningar.

Vi reagerade omedelbart när vi fått beslutet av kommunstyrelsen, genom att skriva ett öppet brev till kommunfullmäktige med en uppmaning att ändra beslutet. Kvinnor och flickor som tvingas leva under hederskulturens förtryck polisanmäler inte sina förövare.

Beslutet i kommunstyrelsen vittnar om en stor okunskap om vad det innebär att leva under hederskulturens mekanismer. En polisanmälan kan innebära att den anmälande kvinnan eller flickan får leva med skyddad identitet under resten av sitt liv.

Alltför många kvinnor och flickor i Sverige tvingas att leva under hedersförtryck och utsätts dagligen för hård kontroll och våld. Ljusdals kommun är inget undantag. Våra kommunpolitiker måste vakna upp och inse allvaret och vilket lidande dessa kvinnor och flickor får utstå. Rättigheter som vi som svenska kvinnor och flickor tar för givet, förvägras många hundratusentals kvinnor och flickor i Sverige. Det är i förskolor, skolor, socialförvaltningar och kvinnojouren som statistik bör samlas in.

Snälla kommunstyrelsen: Gör om och gör rätt. Tyvärr är vänsterns förhärskande uppfattning, om att mäns våld mot kvinnor och hederskulturens våld och förtryck är samma sak också den rådande åsikten bland våra politiker i Ljusdal.

Sverige idag: 10 % av unga mellan 16 och 25 år (124 000) är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Minst 38 000 kvinnor är könsstympade, varav 7 000 är minderåriga. Minst 132 barn under 18 år har registrerats som gifta trots att vi har lagar mot barnäktenskap. Minst 292 polygamiäktenskap är registrerade hos Skatteverket, enligt GAPF (glöm aldrig Pela och Fadime).

Drygt två månader innan Fadime Sahindal så brutalt mördades av sin far, höll hon ett tal i Sverige riksdag. Hon avslutade talet med en uppmaning om att samhället inte ska vända hennes medsystrar ryggen!

Bodil Eriksson

Yvonne Spring

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel