Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill satsa i Stenö – ny restaurangdel på gång

Camparna har hittat till Stenö Camping men investeringarna har inte gjort det i samma takt. Därför vill Söderhamns kommun bygga en restaurang- och servicedel som en del i att vidareutveckla anläggningen.

2010 köpte kommunen Stenö camping, som då var på väg att tappa tre stjärnor till två. Sex år senare har campingen fyra stjärnor och en omsättning som stadigt ökat. Men för att nu utveckla Stenö vidare har kommunens Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltning ansökt om förhandsbesked för bygglov för en ny restaurang- och servicebyggnad på Stenö.

Det rör sig om en investering på omkring 20 miljoner sägerThomas Gunnarsson, föreståndare för Stenö Camping.

– Ska vi vidare utveckla Stenö så går en ny restaurang hand i hand med den ambitionen. Det är den röda tråden när det gäller nästa steg. Vi har ingen restaurang i dag utan en nödlösning, säger han.

Läs också: Sandra ny marknadsansvarig på Stenö camping

I kommunens årsredovisning från 2015 står: "Arbetet med att utveckla Stenö camping till ett betydelsefullt turistnav som port mot skärgården har gått vidare. Anläggningen är ensam i regionen om att ha fyra stjärnor sedan 2014. En ny utvecklingsplan bearbetas för genomförande."

Ett förhandsbesked är ett steg vidare – innan bygglov och startbesked – och ger en fingervisning om det överhuvudtaget är möjligt att bygga. Det är sedan politiken som beslutar och Thomas Gunnarsson säger att han hoppas att politikerna också ser behovet. Enligt Stenös föreståndare har campingen generellt sett en föråldrad struktur med både receptionsdel och restaurang som "sminkats" upp genom åren.

– Det blir tungjobbat. Tiden har stått stilla här, inga återinvesteringar har gjorts. Kan vi utveckla campingen går det också att bygga bättre ekonomi, säger Thomas Gunnarsson, som hoppas på byggstart redan till hösten.

Han säger att han dagligen får frågor om restaurangen. Svaret kan bli att en ny byggnad på runt 800 kvadratmeter tar plats där receptionen i dag finns. Folk föreslår annars gärna kullen, där det långt tillbaka låg en inrättning, säger Thomas Gunnarsson.

– Men det är jobbigt byråkratiskt att få till, en process på säkert fem-sex år. Då är det bättre att få till något snabbare.

Läs också: Fler turister trots regnig sommar

Den arrendator som i sommar ska driva den befintliga restaurangen är samma som i fjol. Vem som kan tänkas kliva in med kockmössan i ett nybygge vet Thomas Gunnarson inte än, men han ser bilden av en året runt-restaurang.

– Det blir möjligt för en entreprenör, det är jag övertygad om. Det skulle lyfta hela Stenö, ja hela Söderhamn som jag ser det, säger Thomas Gunnarsson.

Kommunfullmäktige har tidigare beslutat att se över möjligheterna med en annan utförare som driver Stenö, men stå kvar som ägare. Kultur- och samhällsservicenämnden samordnar den uppgiften med arbetet att ta fram den nya restaurang- och servicebyggnaden.