Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill samarbeta

Det samarbete som redan finns mellan kommunen och Hiab ska utvecklas. Samtidigt ska varseldrabbade få hjälp.

Hudiksvalls kommun har bjudit in Hiab till samarbete i en . Dessutom ska det samarbete som redan finns mellan kommunen och företaget utvecklas och intensifieras.

I det första skedet inväntar kommunen Hiabs egen process med bland annat fackliga förhandlingar, men står beredd med en omställningsgrupp för anställda som berörs av varsel.

– Det är Hiab som håller i taktpinnen. Vi har sagt till dem att vi kommer när de vill att vi ska komma. Det vi kan göra är att besöka företaget med representanter från CUL och arbetsförmedlingen, träffa individer och kartlägga deras kompetens, säger Moniqa Klefbom, projektledare för Framtidspaket Hudik.

Det gäller att dokumentera den kompetens som människor har efter många år i yrkeslivet, och eventuellt komplettera med utbildning eller omskolning. Många som varslas på Hiab har lång erfarenhet, samtidigt som de har många år kvar till pensionsåldern.

– Jag förstår att det känns som det inte finns jobb när man är i den här situationen. Men det är viktigt att fokusera på förvärvad kompetens, inte på "jag är gammal".

Moniqa Klefbom pekar på att det råder generationsväxling i vissa branscher och att det kan finnas jobb på andra ställen än i Hudiksvall.

– Hela samhället är i omställning, och det drabbar individerna. Det viktigaste just nu är att var och en får tid att landa i det här. Vi ska inte forcera.

Hiab väljer nu att fokusera på forskning och utveckling. Det samarbete som redan finns mellan Fiber Optic Valley och Hiab ska intensifieras.

– Det finns hög kompetens inom mekanik, hydraulik och elektronik i Hudiksvall, säger Moniqa Klefbom.