Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill inventera fiskbeståndet – köper in utrustning för att elchocka dem

Bollnäs kommun köper in en båt med utrustning för att kunna göra effektivare och skonsammare bedömning av hur fisken i våra vatten mår.

I augusti räknar kommunens fiskvårdare, Jonas Engberg, med att båten kommer att levereras. Båtens utrustning ger möjlighet att skicka ut ström i vattnet som bedövar fisken under några sekunder.

– Då kan vi lyfta upp fiskarna med håv vilket är den bästa tekniken och det förhållandevis skonsammaste sättet för att göra en inventering, säger Jonas Engberg. Sedan kan vi mäta, artbestämma och fotografera fiskarna innan vi släpper tillbaka dem i vattnet igen.

Läs även: http://www.helahalsingland.se/gavleborg/ljusdal/enan-exempel-pa-lyckad-restaurering-av-vattendrag-bevisat-att-atgarderna-fungerar

Utifrån detta görs sedan en bedömning av hur fiskarna mår och man kan också göra en bedömning av hur stort antal fiskar som finns i ett område.

Båten är med sin utrustning en av bara ett fåtal likadana i hela Sverige och kostar cirka 650 000 kronor. Kostnaden finansieras med medel från länsstyrelsens LIV-projekt och två personer från Bollnäs kommun åker snart till Norge för att utbilda sig i hur man använder utrustningen.

– Vi tänker använda båten för att inventera i större vattendrag här i Bollnästrakten, säger Jonas Engberg. Men de är inventeringar som ska göras först nästa vår.

http://www.helahalsingland.se/halsingland/bollnas/ljusnan-var-en-av-de-alvar-med-mest-lax-i-hela-europa

Däremot kommer båten att användas redan i höst för inventeringar i Dalälven.

– Länsstyrelsen bedriver ett projekt för att undersökningar för lax i Dalälven, säger Jonas Engberg. Det är därför de är beredda att betala för båten, vi bidrar med arbetstimmar och kompetens från Bollnäs.

http://www.helahalsingland.se/gavleborg/bollnas/han-jobbar-i-nollgradigt-vatten-for-battre-fiske-i-klumpstrommen