Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill förbättra stationsområdet

Under torsdagen samlades alla kommunens nämnder och förvaltningar för att tillsammans få fram förslag på hur området kring Resecentrum ska göras mer attraktivt.

– Det ska både fungera för lokalbefolkningen och vara attraktivt för turister, säger Carl-Johan Engström, professor i stadsutveckling vid KTH och ordförande i Global utmanings vetenskapliga råd för Hållbara städer.

Han ska sätta igång processen och ge bra ingångar till de som ritar förslagen på nya planlösningar.

– Vi vill ha ett resultat som är skräddarsytt för Söderhamn, säger han.

De har tagit in fler röster utifrån för att få fram objektivitet och nytänkande.

Under torsdagens workshops har nämnder och chefer mötts i olika konstellationer och diskuterat. Det har handlat om hur de ser på stationsområdet idag, om områdets framtid och vad de ska ta fasta på i det fortsatta arbetet.

– Idag frågar vi oss "Vad kan kommunen göra?", säger Carl-Johan Engström, som leder dagens arbete tillsammans med Eva Widergren, samhällsplanerare.

Gruppresentationerna handlar till stor del om att koppla ihop Resecentrum med stadskärnan. Att göra stationsområdet trevligare och att erbjuda en fin gångväg in till stan.

Läs även: Söderhamn satsar på ortsdialoger: "Vi vill ha med medborgarna"

– Vi har jobbat ordentligt med att utveckla centrum. Nu går vi vidare med arbetet att göra stan attraktiv på ett hållbart sätt, säger Eva Widergren.

Nästa träff kommer att ske i augusti. Då ska kommunens näringsliv mötas upp för att diskutera intresse och idéer i stadsplaneringen.

Efter det kommer ett regionmöte att äga rum innan ärendet upphandlas av en konsult som gör ett par förslag.

Beslutet ska presenteras före sommaren 2017.