Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen utreder billigare larm

Väljer Ljusdals kommun andra larmlösningar än nu finns det pengar att tjäna. Därför har räddningstjänsten fått i uppdrag att se över nya rutiner.

Det handlar om att ta larmen via någon annan dataserver än SOS Alarm för räddningstjänsten och andra delar av kommunens verksamhet som fastighet och energi.

– Vi har studerat dalakommunerna Rättvik och Ludvika och deras nya lösningar för larm. I Ludvika fick vi se ett smidigt system som spar mycket pengar. Därför ser vi nu över vad vi kan göra här i Ljusdal för att via dataserver få larmen direkt utan omväg över SOS Alarm, säger räddningschefen Peter Nystedt.

I Ludvikas fall sjönk den årliga larmkostnaden från 900 000 till 300 000 kronor efter förändringen.

Under november väntas räddningstjänsten lämna en rapport till kommunchefen Nicklas Bremefors som sedan bollar frågar vidare för politiskt beslut.

Räddningstjänsten har ännu ingen klar bild över vad larmen kostar Ljusdals kommun i dagsläget.

– Men bara för Ljusdal Energi och kommunens fastighetsavdelning handlar det om drygt 400 000 kronor per år, säger Peter Nystedt.