Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tvingas hyra in socialsekreterare – för 112 000 kronor i månaden

Artikel 1 av 2
Hyrsocionomer
Visa alla artiklar

För att täcka behovet av socialsekreterare tvingas nu Bollnäs kommun vända sig till bemanningsbolagen. Sedan den 1 mars hyr man in en socialsekreterare för en timkostnad på 668 kronor, vilket motsvarar drygt 112 000 kronor i månaden. – Visst är det ett dyrare alternativ. Men när verksamheten måste ha personal så måste vi, säger verksamhetschef Gunilla Österholm.

Sedan den 1 mars hyr Bollnäs kommun in en socialsekreterare från bemanningsbolaget Dedicare. Det rör sig om en socionom som tidigare varit anställd inom Bollnäs kommun. I det ursprungliga kontraktet skulle inhyrningen sträcka sig till den 31 maj, men det har förlängts till slutet av augusti.

Läs även: Efter akut personalbrist – Hudiksvalls kommun nyanställer socialsekreterare

Och, i likhet med de hyrläkare och hyrsjuksköterskor som blivit allt vanligare inom vården de senaste åren, är det en klart dyrare lösning än att anställa personal i egen regi.

Läs också: Rejält höjda löner – så ska Bollnäs kommun lösa bristen på personal

Dedicares grundpris ligger på 668 kronor per timme. Beräknat utifrån att en normal månad innebär 168 arbetstimmar motsvarar det ungefär 112 000 kronor i månaden för den aktuella socialsekreteraren.

– Visst är det ett dyrare alternativ. Men när verksamheten måste ha personal så måste vi. Vi kan inte ha hur många vakanser som helst, säger Gunilla Österholm, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen i Bollnäs och den som skrivit under kontraktet med Dedicare för kommunens räkning.

Enligt henne är det framförallt det senaste årets ökning av antalet ensamkommande asylsökande barn i kommunen som ökat behovet av utbildade socionomer. Det är inom den verksamheten den inhyrda socialsekreteraren arbetar.

– Det har varit en extraordinär situation, säger Gunilla Österholm.

Läs också: Tre HVB-hem öppnar – Bollnäs kommun nyanställer 40 personer

I avtalet med Dedicare står det bland annat att kommunen inte får försöka anställa den inhyrda socialsekreteraren, åtminstone inte inom sex månader från det att inhyrningen avslutats. Gör kommunen ändå det måste de betala en "rekryteringsavgift" på tre månadslöner.

Har Bollnäs kommun hyrt in socionomer tidigare?

– Ja, men det är många år sedan senast.

Tror du att hyrsocionomer är en trend som vi kommer att se mer av i framtiden?

– Det kan jag inte svara på. Ett stort problem är att bemanningsbolagen inte heller kunnat rekrytera tillräckligt mycket personal. Det är stor brist på socionomer i hela landet.

Hur går det med kommunens egen rekrytering av socionomer?

– Jag tycker ändå att det går rätt bra. Vi har fortfarande fem vakanser, men jag känner mig hoppfull att kunna rekrytera dem, säger Gunilla Österholm.

Läs också: "Ett arbetsproblem för våra socialsekreterare"