Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tar strid för hotat laxfiske

En utfasning av laxutsättning skulle innebära stora ekonomiska och ekologiska förluster för Söderhamn.

Det anser kommunen som i en skrivelse tar strid för laxfisket.

Europeiska kommissionen har tagit fram ett förslag som dels syftar till att förbättra skyddet av den genetiska mångfalden hos de vilda laxstammarna, dels till att uppnå ett långsiktigt hållbart fiske i Östersjön.

I förslaget står att all utsättning av odlad lax ska upphöra i älvar där laxen inte kan föröka sig naturligt, bland annat i Ljusnan.

Nu tar Söderhamns kommun strid för den odlade laxen. I en skrivelse till landsbygdsdepartementet anser kommunen, genom kommunstyrelsens ordförande Sven-Erik Lindestam, att förslaget inte tar någon hänsyn till lokala och regionala intressen.

Han skriver att fisket vid Ljusnans mynning årligen omsätter omkring tio miljoner i form av fiskekort, övernattningar och dagligvaruhandel knutna till fisketurister. Att fasa ut laxutsättningen skulle påverka fisketurismen mycket negativt.

Kommunen påpekar även att ekosystemet kan skadas allvarligt om laxutvandringen upphör, eftersom laxen anses ha en mycket viktig roll i ekosystemets struktur.

Kommunen skulle hellre se andra åtgärder för att motverka genetisk utarmning. Till exempel föreslås en utveckling av laxodlingarna och en möjlighet för laxen att vandra uppåt i älven.